Početna Gradske teme Ambasador NR Kine posetio Novi Sad

Ambasador NR Kine posetio Novi Sad

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora NR Kine u Republici Srbiji Nj.E. Li Mančanga koji je u posetu gradu došao sa delegacijom kineskih privrednika zainteresovanih za početak ili proširenje svog poslovanja u Srbiji. Sagovornici su ocenili da su međunarodni odnosi Srbije i Kine već razvijeni, te da zahvaljujući tome, postoji mogućnost za realizaciju projekata na području Novog Sada, posebno u oblasti privrede, razvoja infrastrukture i obrazovanja.

Gradonačelnik im je poželeo srdačnu dobrodošlicu istakavši da su odnosi Srbije sa NR Kinom tradicionalno dobri. Tom prilikom, delagacija koju je činilo šest predstavnika kineskih kompanija, na čelu sa ambasadorom, predstavila je kompanije koje već posluju u Srbiji. Oni su predočili gradonačelniku projekte na kojima već rade, kao i mogućnosti investiranja u projekte na području Grada Novog Sada.

Najkonkretnije mogućnosti su iznete u vidu angažovanja na realizaciji projekta koji će obezbediti izgradnju trase auto-puta od Rume do Novog Sada, zatim u vezi sa investicijama u komunalnu infrastrukturu, u pogledu saradnje kroz javno-privatno partnerstvo, a ispoljena je i ozbiljna zainteresovanost za ulaganje u industrijsku zonu grada.

Gradonačelnik Novog Sada se zahvalio na iskazanom interesovanju, istakavši da sve investicije imaju značajan uticaj na razvoj grada i zapošljavanje, te da su kineske kompanije veoma dobrodošle, a da će ih Grad Novi Sad u skladu sa svojim nadležnostima svakako podržati.

Zajednički je zaključeno da će ubrzo od strane Grada biti organizovana prezentacija investicionih mogućnosti u Novom Sadu, a u skladu sa ispoljenom zainteresovanošću kineske delegacije.

Sastanku u Gradskoj kući je prethodio susret Nj.E. Li Mančanga sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, gde je posebno istaknuto da Pokrajinska vlada sa resornim sekretarijatom pruža punu podršku ideji o formiranju zajedničkog naučnog instituta NR Kine i Republike Srbije, u okviru Univerziteta u Novom Sadu. Nakon toga, kineska delegacija se uputila u Rektorat novosadskog univerziteta gde je održan sastanak sa prorektorima zaduženim za međunarodnu saradnju, nauku, nastavu i sa drugim profesorima Univerziteta.

Autor: NsHronika