Početna Gradske teme Apel za pravdu i smenu Zagorke Dolovac

Apel za pravdu i smenu Zagorke Dolovac

branko-miladinovic_660x330

Udruženje građana “Istina – Tamarini zakoni” zatražilo je razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac zbog kršenja javnotužilačke zakletve i kodeksa u slučaju “Kontrast”. Šta stoji iza tog zahteva?
Viši sud u Novom Sadu izrekao je pre devet meseci ukupno 30 godina zatvora četvorici optuženih za odgovornost za požar u novosadskoj diskoteci “Kontrast” kada je stradalo šestoro mladih. Međutim, kazna nije pravosnažna, a osuđeni su još na slobodi.
Predsednik Udruženja “Istina-Tamarini zakoni” Branko Miladinović, obrazložio je za Radio Novi Sad zašto traže razrešenje Zagorke Dolovac i zašto podnose krivične prijave protiv novosadskog tužioca i njegovih zamenika.

“S obzirom na to da su novosadski zamenici tužioca kasnili sa donošenjem odluka, ogrešili su se o javnotužilačke kodekse i što nas roditelje nisu označili kao oštećene u procesima krivičnog progona i inspektora, kao i što nisu kvalifikacije krivičnih ‘nedela’ uradili kako treba, nego su išli na to da amnestiraju počinioce krivice”, objašnjava Miladinović.

U Udruženju tužilaca podsećaju da se razrešenje tužilaca odvija u strogo propisanoj proceduri. Evo šta su nam još napisali u saopštenju:

Javni tužilac i zamenik javnog tužioca razrešavaju se kada su pravosnažno osuđeni za krivično delo na kaznu zatvora od najmanje šest meseci ili za kažnjivo delo koje ih čini nedostojnim javnotužilačke funkcije, kad nestručno izvršavaju funkciju ili zbog učinjenog teškog disciplinskog prekršaja. Odluku o razrešenju javnog tužioca donosi Narodna skupština na osnovu predloga Vlade i pošto Državno veće tužilaca utvrdi postojanje nekog od razloga za razrešenje. Dakle, ne može se javni tužilac razrešiti zbog neke vrste apstraktne odgovornosti. Mora da bude utvrđeno da je nestručno obavljao dužnost ili da u disciplinskom postupku bude disciplinski kažnjen za težak disciplinski prekršaj, navodi se u saopštenju.

S obzirom na tako složenu proceduru smenjivanja tužilaca, pre bi se reklo da je zahtev za razrešenje neka vrsta javnog apela, kaže Danilo Ćurčić iz Udruženja pravnika za ljudska prava:

“Ova inicijativa je više vapaj roditelja žrtava koji suštinski pokazuje da pravosuđe nije adekvatno postupalo u ovom predmetu i nije donelo brzu odluku kojom bi se utvrdile sve činjenice”, ocenio je Ćurčić.

Branko Miladinović najavljuje i obraćanje Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti člana 51 krivičnog postupka jer, kako kaže, nakon što zamenici tužioca odbiju krivičnu prijavu, nijedan građanin ne može više privatno da goni osumnjičenog.

Autor i foto: RTV