Početna Gradske teme Apoteci “Novi Sad” možda budu otpisana dugovanja

Apoteci “Novi Sad” možda budu otpisana dugovanja

apoteka

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da će predložiti državnim apotekama da im deo duga bude otpisan, među kojima je i Apoteka “Novi Sad”.

Najveći dužnik je Apoteka “Pančevo”, koja duguje preko 912 miliona dinara, a račum im se nalazi višemesečnoj blokadi. Odmah iza nje je Apoteka “Šabac” sa dugom od 368 miliona. Treći najveći dužnik je Apoteka “Novi Sad”, koja je proteklih meseci smanjila dugove za pet miliona, te sada poveriocima duguje 239 miliona dinara.

Dugovanja državnih apoteka, koja iznose preko 2,5 milijardi dinara, predstavljaju problem za koji se poslednjih meseci pronalazi rešenje. Međutim, ono što je urušavano godinama, teško je popraviti preko noći. Brnabić je za 23. januar najavila sastanak sa apotekama i 25 lokalnih samouprava, sa idejom da se deo duga otpiše. Kako je ukazala, mesečna kamata je 250 miliona dinara.

“Taj problem traje 15 godina, dugovi su nagomilavani do 2006, kada su prebačeni u javni dug, a najgore je što su potom nastavili da se gomilaju”, poručila je ministarka. Ona je dodala da je razgovarala sa poveriocima i veledrogerijama, te da očekuje da u pregovorima sa njima deo kamata bude otpisan, uz grejs period i na rate.

Na ovaj predlog ministarke, direktorka Apoteke “Novi Sad” Nada Ilić kaže da se problem državnih apoteka mora rešavati sistemski. “Svaki pomak po tom pitanju je smanjenje problema, ali trajno rešenje se mora naći na državnom nivou, isto za svaku apoteku. Stari dugovi se moraju rešiti što pre, a takođe se moraju naći rešenja za normalno funkcionisanje apoteka, kako bi one pružile kvalitetnu zdravstvenu uslugu, kakva se od njih očekuje”, poručuje Ilić za 021.rs.

U sličnim problemima kao državne apoteke, nalaze se i domovi zdravlja, pa tako Dom zdravlja “Novi Sad” duguje više od deset miliona dinara. Međutim, ono što je razlika između apoteka i domova zdravlja, jeste način finansiranja. Dok lekari svoje zarade dobijaju iz budžeta, apotekari je obezbeđuju iz marže od 12 odsto, za čije se povećanje oni zalažu, a zbog čega su i protestovali tokom leta.

Ovakav sistem finansiranja u primeni je preko deset godina, ali problem je u tome što je promet slabio, cene opadale, a marža ostajala ista. Sa druge strane, Zakon o javnim nabavkama se ne primenjuje na privatne apoteke, zbog čega su državne u podređenom položaju. Ovu neravnopravnost priznala je Ana Brnabić, ali je dodala i to da su veliki problem malverzacije koje su postojale u radu ovih ustanova.

Prema rečima ministarke, dugove apoteka otplaćivaće njeni osnivači, odnosno lokalne samouprave.

Autor: Zoran Strika/ Fonet