Početna Gradske teme APV: Nemarom vlasti staro jezgro Novog Sada postalo zakrčeno lokalima

APV: Nemarom vlasti staro jezgro Novog Sada postalo zakrčeno lokalima

0

Poslednjih godina stanje pešačke zone užem gradskom jezgru Novog Sada, u ulicama Zmaj Jovinoj i Mite Ružića, postaje sve zabrinjavajuće, saopštila je Akcija progresivne Vojvodine.

Kako navode, te su ulice posebno ugrožene jer su preplavljene baštama s obe strane ostavljajući prolaznicima za kretanje uzak prostor na sredini ulice. Te su ulice zaštićene zakonom zbog svog kulturno-istorijskog značaja, spadaju u najposećenije i sačuvane su u gotovo prvobitnom izgledu, kako bi Novosađani i svi drugi koji posećuju naš grad mogli da uživaju u ambijentu i arhitekturi minulih vremena.

Najnovija praksa je, međutim, da se isto dešava i u Dunavskoj ulici, koja je znatno uža i dosad je bila pošteđena takve prakse. Svake godine sve više lokala različite namene (poslastičarnice, kafei, restorani brze hrane) dobija dozvolu za zauzeće javne površine i u toj ulici. Takva praksa narušava ambijent starog gradskog jezgra, stvara nepotrebne gužve i zakrčenja, otežava pro lazak pešaka tim ulicama, koje tako gube prvobitnu ulogu – navode u APV.

Oni su upitali gradonačelnika, Gradsko veće i upravu, da li je to deo kulturne strategije Novog Sada.

Šta je ono što posetioci i turisti najpre žele da vide dok borave u centru Novog Sada i kakav će se utisak poneti sa sobom? S kojim su ciljem gradski organi doneli odluke da se, iz godine u godinu, sve više sužava šetališna zona u navedenim ulicama? Je li vrlo mala i kratkoročna zarada koju u gradski budžet donosi zakup prostora ovih lokala zaista vredna devastacije jedine sačuvane istorijske gradske celine? – zaključuju u Akciji progresivne Vojvodine.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia