Početna Gradske teme Arapi kupili Luku Novi Sad

Arapi kupili Luku Novi Sad

Tenderska komisija je proglasila uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija “P end O Port” iz Dubaija dala za kupovinu Luke Novi Sad, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

– Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra i svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom – rekao je Stevanović posle otvaranja ponude u Ministarstvu privrede.

On je kazao da će investicija u Luku Novi Sad u naredne tri godine biti verovatno veća od 15 miliona evra, što je u skladu sa ugovorom koji će biti potpisan narednih nekoliko dana, a u kome piše da investicija traba da bude najmanje 14,9 miliona evra, a i u skladu je sa stragijom Srbije za razvoj lučke delatnosti. Od te investicije nešto manje od pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 u sporedne delatnosti.

Budući vlasnik novosadske luke je u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu, i ovo će mu biti prvi izlazak na Dunav.

Ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana, nakon što svoje mišljenje bude dala Komisija za zaštitu konkurecije.

Stevanović je kazao da očekuje i da u narednom periodu broj radnika u Luci Novi Sad bude povećan u skladu sa najavljenim investicijama. Na pitanje zašto se išlo na privatizaciji Luke Novi Sad s obzirom da je to preduzeće profitabilno, on je kazao da to što preduzeće ima profit ne znači da posluje kako treba.

– Luka je zastarela, tehnološki devastirana. Podsećam da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe godišnje za pretovar, a ona uspe da pretovari 1,2 miliona tona – kazao je Stevanović.

Na prethodnom tenderu za prodaju Luke Novi Sad početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda iako su rokovi dva puta produžavani. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay