Početna Gradske teme Arheološka istraživanja remete život stanovnicima Futoga

Arheološka istraživanja remete život stanovnicima Futoga

Futog

Prilikom rekonstrukcije saobraćajnice u Cara Lazara u Futogu radnici su naišli na skeletne ostatke, o čemu je odmah obavešten Zavod za zaštitu spomenika kulture. Njihovi radnici su ustanovili o kakvom lokalitetu se radi, međutim tu se sa radovima stalo.

Zbog toga, stanovnici obližnjih kuća, kako kažu, nemaju normalne uslove za život.

Futožani čije kuće se nalaze u blizini arheološkog nalazišta, veoma su nezadovoljni stanjem u njihovoj ulici i odnosom nadležnih prema njima. Kažu da su svesni značaja takvog lokaliteta, ali isto tako, smatraju da niko nije svestan u koliko nezavidnom položaju se oni nalaze. Tvrde da im obustava radova donosi veliku štetu i onemogućava normalan život i funkcionisanje.

U našoj ulici ovde ima 50 i nešto kuća, a 49 privatnika i svi se bavimo nekim poslom koji nama ovi radovi sprečavaju i onemogućavaju da funkcionišemo kao normalni ljudi. E, sad, od zaštite spomenika kulture do nadležnosti grada svi prebacuju lopticu jedni na druge, nikakav mi konkretan odgovor nemamo šta će biti sa nama – kaže Živan Kolarov.

Ne mogu da izađem kolima, ne mogu da uđem u svoju kuću, kanalizacija je otvorena, smrdi. Mislim ovo stoji već mesecima, ne zna čovek šta da kaže više stvarno, koga god pitaš, gde god se obratiš niko ništa ne kaže – ističe Ljiljana Molnar.

Već 20 godina radim, a sad sedam meseci ne mogu uopšte da funkcionišem. Imam pet radnika prijavljenih, sve su prijavljeni do jednog, sve na vreme plaćamo dažbine i dobavljači su odustali, neće da donose robu više i ne mogu stvarno, još sam rekao ovome još sam pod kirijom tu, gazda neće da smanji kiriju i rekao sam mu do maja radim i onda zatvaram radnju – kaže Veselko Nježić.

Kada će se radoviti nastaviti za sada je pod velikim znakom pitanja. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da su oni uradili svoj deo posla i da je sada na redu javna nabavka da bi se odlučilo kome će pripasti nastavak radova na tom arheološkom nalazištu.

Mi smo izvršili arheološki nadzor i konstatovali šta sve ima tamo, ali znači sad mora ići ili javna nabavka ili neki drugi modalitet koji opredeli Zavod za izgradnju grada da vidimo na koji način će se nastaviti radovi da li ćemo mi nastaviti ili neka druga institucija, to ćemo u narednom periodu da vidimo – kaže Miroslav Kopanja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Iz Zavoda za izgradnju grada nismo dobili nikakav odgovor, a meštanima ostaje da čekaju nadležne i nadaju se sanaciji ulice, a samim tim i vraćanju njihovog svakodnevnog života u normalne tokove.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika