Početna Gradske teme Zmija uplašila stanovnike Novog naselja

Zmija uplašila stanovnike Novog naselja

snake-208585_640
S dolaskom proleća, iz zimskog sna bude se i vodozemci i gmizavci. U sezoni parenja, do jeseni, ove životinje ponekad zalutaju i u naseljena mesta. Ovoga puta, zmija se zatekla ispod terase jedne zgrade na Novom naselju.

Pre nekoliko dana, sugrađanka Nada Mateković, na betonu ispred zgrade, videla je veliku zmiju. Kako kaže, prošlog leta je na istom mestu videla dva slična gmizavca, a ovog puta je iz straha da preko prizemne terase životinja ne uđe u stan, sama uspela da otera neželjenog gosta.

Pokušala sam vodom da je oteram, međutim, ona nije htela da se skloni. Zapravo, zauzela je samo položaj kao da će da se brani, znate onaj u krugu. E onda sam ja, pošto tu živim, tu mi je terasa, sišla sam, metlom pokušala da je oteram. Ona je samo prešla na drugu stranu, pored samog zida terase. I ja sam je kasnije polako oterala u drugi deo dvorišta, gde mislim da je bezbedna i zmija i mi – kaže Nada Mateković.

Na osnovu fotografije koju je sugrađanka napravila, herpentolog Vladimir Dobretić navodi da je u pitanju barska zmija belouška koja se hrani sitnim ribama i žabama i što je najbitnije nije otrovna. Zbog toga, razloga za brigu nema.

Mogu se pojaviti smukovi, koji su isto veliki, zelenkaste boje, zatim manje smukulje, belouške ili ribarice koje su građani isto snimali po Novom Sadu, ali nijedna od tih vrsta nije otrovna, niti ima otrovnih zmija na području Novog Sada ili Bačke – kaže Vladimir Dobretić, stručni saradnik za herpentologiju, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pri potencijalnom susretu sa zmijama, bez obzira na to što najverovatnije nisu otrovnice, građanima se ne savetuje da prilaze, jure, povređuju ili ubijaju životinje, kako zbog lične bezbednosti, tako i zbog toga što su one i zakonom zaštićene, navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com