Početna Gradske teme Astronomski kamp na Letenki od 16. do 19. jula

Astronomski kamp na Letenki od 16. do 19. jula

astro_kamp_letenka
Ovogodišnji, 15. po redu Astronomski kamp održaće se od četvrtka, 16. jula, pa do nedelje, 19. jula, na Fruškoj gori, na Letenki, a očekuje se poseta brojnih ljubitelja astronomije.
Astronomski kamp na Letenki služi popularizaciji nauke, a organizuje ga “Astronomski magazin” uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i Prirodno-matematičkog fakulteta.
Kako za 021 kaže urednik “Astronomskog magazina” Aleksandar Zorkić, kamp ima međunarodni karakter jer se očekuju i učesnici iz inostranstva. Program je, kako navodi, raznovrstan.
“Nije bilo teško napraviti zanimljiv program kada se zna da se dešavaju neke zaista impresivne i zanimljive stvari. U okviru jednog od naših predavanja govorićemo o misijama ‘Novi horizonti’, o slavnoj ‘Rozeti’ i o njenoj sondi ‘File’ koja se spustila na kometu. Biće reči i o nekim japanskim, vrlo ambicioznim misijama. Sem toga, imamo i drugih programa i predavanja, te ćemo se baviti vodom na zemlji i u svemiru, što je uvek interesantna tema o nečemu bez čega ne možemo da živimo. Očekujemo dosta dece, oko 15 učenika osnovnih škola, a za njih smo pripremili jednu radionicu i posetu specijalnog gosta”, objašnjava Zorkić za naš portal.
Radi se o, kako kaže, mladom profesionalnom teniseru iz Niša, koji će sa decom razgovarati o prednostima sporta i tenisa, što će kampu dati i sportski karakter. Sama radionica za decu biće posvećena crtanju nebeskih tela, kometa, letelica i Sunčevog sistema, uz naučnu, edukativnu notu.
“Imaćemo kviz, oko 20 predavanja i astronomsko osmatračko takmičenje, ako nas vreme posluži”, kaže urednik “Astronomskog magazina”.
U okviru predavanja, organizatori izdvajaju razgovore sa eminentnim fizičarima iz Novog Sada, Niša i Beograda, predavanje o “fizici” mobilnih telefona, crtani i igrani film o Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću i druge sadržaje za sve uzraste.
Autobus za Letenku kreće u četvrtak u 17 časova sa Železničke stanice. Broj mesta je ograničen, ali organizatori očekuju da će uspeti da prime sve znatiželjne ljubitelje astronomije.
Autor:021