Početna Gradske teme Avgustovska plata niža za oko 2.000 dinara od julske „rekordne“ zarade

Avgustovska plata niža za oko 2.000 dinara od julske „rekordne“ zarade

0

Prosečna plata širom Srbije, pa i u Vojvodini pala je za oko 2.000 dinara. Naime, julska plata iznosila je 60.029 dinara neto, odnosno prešla je rekordnih 511 evra. A avgustovska zarada je niža i iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa.

U Vojvodini je prosečna neto zarada 55.476 dinara, a najveće plate imaju zaposleni u Gradu Novom Sadu i to 65.826 dinara neto. U julu su Novosađani zarađivali 67.345 dinara.

S druge strane, tradicionalno najniže plate imaju zaposleni u Baču – svega 44.441 dinara neto.

Medijalna zarada – iznos koji obračunava Republički zavod za statistiku i do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji je u avgustu iznosila 45.000 dinara. To faktički znači da je realna zarada u Srbiji čak 13.500 dinara niža od prosečne zarade koja se predstavlja mnogo glasnije u javnosti.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay