Početna Kultura Muzej Vojvodine obeležio 173 godine od osnivanja

Muzej Vojvodine obeležio 173 godine od osnivanja

0

Naša najkompleksnija muzejska ustanova, Muzej Vojvodine, proslavila je večeras raznovrsnim i bogatim programom svoj rođendan.

Otvaranjem izložbe “Ja nosim vas, vi nosite mene – obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine” obeležen je Dan Muzeja Vojvodine i 173 godine od njegovog osnivanja.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je izložbu, čiji su autori muzejska savetnica Katarina Radisavljević, viša kustoskinja dr Tatjana Bugarski, kustos Aleksandar Antunović i muzejski savetnik Aleksandar Petijević.

Izložba je poslužila i kao inspiracija za baletsko-modni performans “Vojvodina koracima predaka“, u konceptu i režiji Senke Petrović, koji je premijerno izveden na svečanosti.

Promocija nove obuće, dizajnirane po motivima iz kolekcija Muzeja Vojvodine iz radionice “Bratscher Custom Shoes” iz Sombora, bila je sastavni deo performansa koje su izveli članovi baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Na svečanosti prisutnim gostima su se obratili direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac, pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dejan Masliković.

Izvor: RTV
Foto: printscreen/RTV