Početna Gradske teme Bajaga u SNP prima nagradu “Strune od svetla”: Merna jedinica kreativnosti

Bajaga u SNP prima nagradu “Strune od svetla”: Merna jedinica kreativnosti

0

Momčilo Bajagić Bajaga dobitnik je nagrade “Strune od svetla“, koja će mu biti uručena u Srpskom narodnom pozorištu, 26. juna, poslednjeg dana Sterijinog pozorja.

Nagradu dodeljuje Fondacija Saše Radonjića, novosadskog pisca, muzičara i izdavača, a u žiriju su, osim osnivača fondacija, bili Bogica Miajtović i Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja. Bajagi će, osim plakete, biti uručena i električna gitara iz kolekcije Saše Radonjića.

U obrazloženju žirija se navodi da su estetika i poetika stihovno-muzičkog stvaralaštva Momčila Bajagića sugestivna na način koji ne ostavlja ni promil prostora za bilo kakve nedoumice.

Za njegovo umeće su karakteristične mikro poetske slike, koje su realizovane najčešće minimalistički, odnosno, na malom prostoru, ali virtuoznom tekstopisačkom i kantautorskom tehnikom. Najubedljivija ostvarenja Momčila Bajagića su antologijska, čak i bez bilo kakvog rokenrol konteksta, samo kao tekstualni materijal – navodi se.

Nagradu “Strune od svetla” do sada su dobili Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka, Miloš Zubac, dok je Slobodan Tišma dobio počasno priznanje, a Marko Aleksić iz grupe “Nemi pesnik” dobio je statuetu za nove autore.

Izvor: 021.rs
Foto: Wiki