Početna Gradske teme Banjalučanka koju je ujeo pas mora pet puta u Novi Sad zbog...

Banjalučanka koju je ujeo pas mora pet puta u Novi Sad zbog nestašice vakcine protiv besnila

0

U prošlu nedelju jednu Banjalučanku je u centru grada ugrizao pas lutalica, što je bio samo početak njenih muka koje i sada traju.

Iako je u ovakvim situacijama obavezno davanje vakcine protiv besnila, ova žena još nije imunizovana, jer u Srpskoj cepiva protiv ove opasne zaraze nema, piše Srpskainfo.

Kako kaže njen suprug, nakon napada psa odmah su otišli u službu hitne pomoći, gde su joj sanirali ranu na ruci i uputili je u UKC Srpske.

“Dočekao nas je hladan tuš u vidu konstatacije lekara da supruga mora da primi vakcinu protiv besnila koje, međutim, oni nemaju i da ćemo morati za Novi Sad. I to ne jednom, nego pet puta, s obzirom na to da se prva doza daje u roku 48 časova od ugriza, druga nakon tri dana, treća nakon sedam, četvrta 14 i peta nakon 21 dan. Takođe, rekli su nam da treba da nađemo psa koji je ugrizao suprugu, kako bi bio izolovan, na šta sam ostao bez teksta. Kontaktirali smo mi i komunalnu policiju, ali mi nije jasno kako bilo ko može da nađe baš tu lutalicu. Takođe, lutalice srećemo na svakom ćošku i samo je pitanje kad će neko stradati”, priča za Srpskainfo ovaj Banjalučanin.

“Pitao sam da li bismo vakcine mogli da nabavimo u Srbiji i da nam neko pošalje, ali u UKC nisu prihvatili da ih daju, zbog specifičnih uslova transporta. Pored straha da ne zakasnimo i da supruga na vreme dobije zaštitu, moramo da razmišljamo i o troškovima, koji nisu zanemarljivi. Trebaće nam oko 1.200 KM, a svaki put ću morati da uzimam i slobodan dan na poslu. Svestan sam da, na sreću, kod nas odavno nije bilo slučajeva besnila kod životinja, ali ko može garantovati da od velikog broja pasa lutalica koji ‘patroliraju’ po ulicama, neki nije zaražen? Takođe, ako je u slučaju ugriza obavezno davanje vakcine, ne mogu da shvatim zašto ih kod nas nema. Znam da bolnice same ne mogu da nabave ova cepiva, ali mi nije jasno šta rade ustanove koje su nadležne za to. Ovo je katastrofa, odavde treba bežati”, konstatuje isti sagovornik.

Srspkainfo je već pisala o problemu nestašice vakcina protiv besnila, kada su iz Instituta za javno zdravstvo RS rekli da su oni zaduženi za nabavku vakcina, imunoglobulina, seruma.

“Kada je u pitanju vakcina protiv besnila, nakon raspisanog tendera i izbora dobavljača, sa izabranim dobavljačem početkom aprila 2022. potpisan je ugovor o isporuci potrebnih/ugovorenih količina, koje još nisu isporučene. Prema poslednjoj informaciji od strane dobavljača, sa isporukom se kasni zbog procedure uvoza, trenutno je u toku realizacija. Isporuka se očekuje narednih sedam do deset dana”, rekli su za Srpskainfo u ovom institutu.

U IJZ RS su naglasili da su, sve do unazad sedam dana, raspolagali neophodnim zalihama vakcina.

Izvor: Srpskainfo, Blic
Foto: Pixabay