Početna Gradske teme Banka matičnih ćelija čeka odluku nadležnih

Banka matičnih ćelija čeka odluku nadležnih

0

maticne celije

Prošle godine nabavljena je oprema za zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija, vredna 26 miliona dinara, svi tehnički uslovi su obezbeđeni, ali preostaje da se nadležni dogovore o realizaciji. Zavod za transfuziju krvi planira otvaranje banke matičnih ćelija, jer se inače trenutno matične ćelije iz pupčanika zamrzavaju i odnose u druge zemlje, o trošku roditelja.

Mi smo danas, sa ovakvim institucijama koje smo opremili, koje imaju edukovan kadar, spremni da i mi pružimo te usluge, naravno, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje“, kazala je Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Međutim, Vicko Ferenc, državni sekretar u Mnistarstvu zdravlja, rekao je da se mora se ispoštovati procedura koja zahteva uvođenje novih tehnologija.
Ja ću se i kao đak novosadskog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu potruditi da ti planovi uspeju“, poručio je on, jer su matične ćelije budućnost lečenja malignih, neuroloških, hematoloških i brojnih drugih bolesti.

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine obeležio je juče sedamdesetogodišnjicu postojanja. Ta ustanova, u saradnji sa Crvenim krstom, neguje dugu tradiciju dobrovoljnog davalaštva. Ona snabdeva krvlju i krvnim derivatima bolnice u Vojvodini, a po potrebi i druge zdravstvene centre širom zemlje.

Autor: RTV
Foto: Fejsbuk