Početna Gradske teme Bazeni na SPENS-u pred pucanjem zbog dotrajale konstrukcije?!

Bazeni na SPENS-u pred pucanjem zbog dotrajale konstrukcije?!

0

Bazen

Zatvoreni bazeni na Spensu, ako uskoro ne budu rekonstruisani, mogli bi da popucaju. Kako saznaje “Blic”, kada se veliki i mali zatvoreni bazeni isprazne na leto, ovo preduzeće predložiće da od septembra više ne budu u funkciji.

Tada bi bazeni trebalo da budu ponovo napunjeni i da sezona bude otvorena, ali to više nije bezbedno. Problem je što sanacija bazena nije urađena od kada su otvoreni, još od devedesetih godina, a konstrukcija je zarđala i trula.

Nije nikada urađena ni procena sanacije. “Žeželjeve kotve” od prenapregnutog betona, koje drže bazen pošto on nije ukopan u zemlju, potrošene su i istrulile. Problem je što bazen neće početi malo da curi – ako popusti pod tolikim pritiskom vode, sve će se raspuknuti – kaže izvor “Blica”.

Mali bazen je u nešto boljem stanju, ali veliki je kritičan i morao bi već ovog leta na sanaciju. Po proceni stručnjaka, za to bi trebalo izdvojiti oko deset miliona dinara.

Sada cure prelivni kanali i voda se direktno sliva na konstrukciju bazena. Fugne na pločicama su se isprale. Spens nije nikada imao para da se upusti u rekonstrukciju bazena, a grad to nikada nije prepoznao kao kapitalni projekat koji bi trebalo da finansira – kaže naš izvor.

Aleksandar Šukić, direktor Spensa, kaže da će ovo preduzeće napraviti projekat sanacije koji dosad nije postojao.

Znaćemo pravo stanje tek kada se na leto isprazne bazeni. Posle procene stanja, što je jedino što sada možemo učiniti, znaćemo i koliko nam para treba da bi bazen rekonstruisali – izjavio je on.

SPENS će se nakon toga verovatno obratiti za pomoć, jer sami nemaju para da to urade. Veliki bazen je dimenzija 50 puta 25 metara, a mali 20 puta 12 i kroz njih dnevno prođe više od 1.500 ljudi.

Ugrožen i bazen na Klisi

Novosađani bi mogli da ostanu i bez drugog zatvorenog bazena, na Klisi, iako je izgrađen pre nekoliko godina. Spoljašnji zidovi tog bazena počeli su da propadaju zbog problema sa krovom.

Na krovu se stvara kondenzacija koja kvasi zidove. Postoji mogućnost da ta vlaga ošteti krov, zidove i armaturu u zidovima, zbog čega ćemo morati da zatvorimo bazen – kaže Vojislav Jovanović, direktor bazena na Klisi.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay.com