Početna Politika DS: Vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

DS: Vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

Foto Nenad Mihajlovic (2)

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada upozorio je danas da je aktuelna vast u tom gradu od početka godine usvojila čak 16 planova detaljne regulacije vezanih za urbanistička rešenja i da Novi Sad za nekoliko godina “neće ličiti na sebe” ukoliko se oni i primene.

DS je upozorila da aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), kako se primiču izbori 24. aprila, ubrzano usklađuje urbanističke propise sa potrebama sebi bliskih investitora i njihovom željom za brzom i lakom zaradom.

Od početka ove godine, prema saznanjima DS, usvojeno je čak 16 planova detaljne regulacije, što je više nego u čitavoj 2015. kada je prihvaćeno tek 14 takvih akata.

Navodi se i da je do kraja 2014. godine gradska vlast ukupno usvojila svega 13 planova detaljne regulacije, što znači da je u 2016. za samo desetak nedelja izradila više urbanističkih akata nego u prve dve trećine svog mandata.

Takva hiperprodukcija urbanističkih dokumenata koji propisuju uslove i način gradnje u finišu mandata odlazeće vlasti ubedljivo pokazuju kako urbanistička politika, koja predstavlja jednu od ključnih poluga razvoja svake lokalne zajednice, u Novom Sadu zapravo i ne postoji – piše u saopštenju DS.

Demokrate su ocenile da je gradska vlast poslovne ineterse nekolicine svojih ljudi i firmi proglasila za svoju urbanističku politiku, na štetu opštih interesa i svih građana Novog Sada.

Podsećamo da je gradska vlast skinula zaštitu sa više objekata u gradu nego li sve prethodne generacije lokalne vlasti zajedno. Dozvoljena spratnost objekata je u svim novim planovima udvostručena, a ukupna površina uvišestručena. Slučaj izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Glavne pošte kojim će dominirati soliter od 13 spratova samo je najpoznatiji primer vandalskog odnosa SNS prema Novom Sadu – dodao je DS.

Podsetili su i na rušenje kompleks starih zaštićenih kuća od trske, kako bi umesto njih bili podignuti soliteri visoki po devet spratova, a da je plan i da devetospratnice niknu i u bloku kod Novosadskog sajma.

DS dodaje da je na mestu prizemne kuće u Ulici braće Ribnikara gradska vlast sada odobrila gradnju solitera od čak 12 spratova, a na slobodnoj parceli kod stadiona “Karađorđe” planira se izgradnja objekata od 10 spratova.

Izvor: Beta; Tanjug
Foto: Nenad Mihajlović