Početna Gradske teme Beli kontejneri za staklo na ulicama: Primarna separacija, korak ka čistijem gradu

Beli kontejneri za staklo na ulicama: Primarna separacija, korak ka čistijem gradu

0

Još 130 kontejnera za staklo uskoro će se naći na ulicama Novog Sada, dok ih je trenutno 250.

Postavljanje reciklažnih kontejnera za staklo, u obliku zvona, predstavlja prvi korak ka uvođenju primarne separacije, a od marta, kada je u širem centru grada postavljeno prvih 50 “zvona”, pa do sredine decembra, sakupljeno je više od 56.000 kilograma staklene ambalaže.

“Novi Sad je od decembra bogatiji za 100 zvona za staklenu ambalažu, tako da ih je trenutno 250, s tim da će u narednom periodu biti postavljeno još 130”, objasnila je Danijela Jankov iz JKP “Čistoća” i napomenula da tačne lokacije za nove posude još uvek nisu određene. “Budući da su zvona za staklo najpre postavljena u širem centru, te da su u decembru takvi kontejneri raspoređeni i u drugim delovima grada, može se reći da je najviše ambalaže prikupljeno upravo u centru, mada su neki sugrađani dolazili iz drugih delova grada i donosili staklenu ambalažu.”

Kontejneri u obliku zvona postavljeni su u sklopu projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” i, kako je svojevremno objašnjeno, to će omogućiti da se prikupljene količine tog materijala, u narednih godinu dana, povećaju za najmanje 20 odsto. Formiranje sakupljačke mreže za staklenu ambalažu i uspostavljanje održivog sistema predstavljaju najvažnije ciljeva projekta, koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Podsećanja radi, Grad je pre dve godine godine potpisao Memorandum o razumevanju s Nemačkom agencijom, NALED-om (Regionalni tehnički sekretarijat mreže za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi) i Društvom za postupanje sa ambalažnim otpadom “Sekopak” d.o.o iz Beograda. Osim Srbije, u projektu učestvuju Bosna i Hercegovina i Makedonija. Kompanija “Sekopak” je, inače, ovlašćeni operater na projektu i sav prikupljeni stakleni otpad odvozi na dalji tretman u Hrvatsku.

Na početku realizacije projekta iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine su objasnili da je zajednički cilj potpisnica unapređenje sakupljanja staklene ambalaže i adekvatnan tretman, kao i razvijanje biznis modela primenljivog za Novi Sad.

Primarna separacija i reciklaža izuzetno su značajni procesi za zdravlje ljudi i očuvanje životne sredine, a cirkularna ekonomija predstavlja budućnost. Nije zgoreg napomenuti da je staklo sirovina koja se u potpunosti može reciklirati, ali je i materijal koji se u prirodi ne može razgraditi.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Pixabay