Početna Gradske teme Bernska konvencija otvorila proces zbog uništavanje staništa zaštićenih divljih vrsta na području...

Bernska konvencija otvorila proces zbog uništavanje staništa zaštićenih divljih vrsta na području Novog Sada

0

Bernska konvencija, na svojoj sednici održanoj 15. i 16. septembra u Strazburu, otvorila je proces povodom uništavanje staništa zaštićenih divljih vrsta na području Novog Sada zbog predložene infrastrukturne izgradnje četvrtog mosta i obilaznice u nastavku Bulevara Evropa, preko Dunava do Sremske Kamenice, saopštila je Nevladina organizacija „Svet i Dunav“, a prenosi Autonomija. Takođe, upućen je i poziv nadležnima da obustave sve radove do okončanja procesa.

– Uprkos činjenici da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine uputilo „argumentaciju“ u vidu iznošenja rešenja i studija, izdatih od strane uzurpiranih javnih i državnih institucija, te privatnih kompanija pa čak i jednog fakulteta sa 13 zvaničnih dokumenata u prilog obaranja žalbe NVO „Svet i Dunav“, proces je otvoren, a inspekcijski dolazak predstavnika Bernske konvencije se očekuje – navodi se u saopštenju.

Međunarodna javnost je sada, kako se navodi, upoznata sa kršenjem potpisanih konvencija i deklaracija, kao i da NVO „Svet i Dunav“ u narednim danima priprema odgovor na izvedenu argumentaciju Republike Srbije i nestrpljivo očekuje dalji tok procesa do zatvaranja istog.

Podseća se i da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine poslalo svoj odgovor Bernskoj konvenciji poslednjeg dana roka, 15. jula 2022, a da isti nije upućen NVO „Svet i Dunav“.

U odgovoru Republike Srbije Bernskoj konvenciji navodi se da je država zaštitila različitim propisima ove oblasti, kao i da će biljne i životinjske vrste biti zaštićene tokom gradnje, piše 021.rs. Republika Srbija je istakla da su optužbe koje je izneo „Svet i Dunav“ neosnovane, ali u ovoj organizaciji odbacuju te tvrdnje.

– Ono što je indikativno jeste činjenica da je u međuvremenu javnosti dostupan nezakonito usvojen GUPNS 2030 (koji se po više pitanja i prijava nalazi u Upravnom sudu), kojim se pobijaju sve studije i rešenja koja je Ministarstvo za zaštitu životne sredine dostavilo sekretarijatu Bernske konvencije – ukazuju iz ove organizacije.

Navodi se i da je upravo u danu kada se u popodnevnim satima u Strazburu otvarao slučaj žalbe NVO „Svet i Dunav“ protiv države Srbije, 16. septembra, kompanija „Milenijum“ pokušala da bez potrebnih dozvola nastavi sa „čišćenjem“ Kameničke ade, na trasi planirane izgradnje četvrtog mosta, odnosno obilaznice u Novom Sadu, u produžetku Bulevara Evropa pored brodogradilišta, preko Šodroša i Kameničke ade. Dan kasnije, Milenijum tim je saopštio da oni nisu adresa za proteste građana.

Podsećanja radi, u žalbi koja je početkom ove godine upućena Bernskoj konvenciji navodi se da je osetljivi ekosistem novosadskog priobalja, naseljen stotinama vrsta biljki i životinja, od kojih su mnoge zaštićene domaćim i međunarodnim dokumentima, ugrožen pretnjom konstantnog uništavanja, kao i urbanizacijom predviđenom novim planovima, naročito planiranim mostom obilaznice. Svime ovim, objašnjava se, ugrožava se ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu.

Inače, Nevladina organizacija „Svet i Dunav“ podnela je letos Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu kojom se traži da se poništi obrazloženje Zaključka Vlade Srbije kojim je projekat izgradnje i rekonstrukcije mosta obilaznice oko Novog Sada prepoznat kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Takođe, NVO „Svet i Dunav“ je podnela i ustavnu inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti u vezi sa postupkom izgradnje mosta – obilaznice u nastavku Bulevara Evropa u Novom Sadu.

Izvor: novisad.com, Autonomija,021.rs
Foto: Pixabay