Početna Gradske teme Beskućnici bezbedni uprkos snegu

Beskućnici bezbedni uprkos snegu

homeless-1428820-639x421

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović zajedno je sa direktorom Centra za socijalni rad Nenadom Draškovićem obišao Prihvatnu stanicu-Dnevni boravak za beskućnike u Novom Sadu.

– Prvi sneg je prekrio naš grad, ali zahvaljujući odgovornoj politici aktuelne gradske vlasti, kako u komunalnoj sferi, tako i u socijalnoj, nikakve poteškoće se ne osećaju. Zajedno sa direktorom Centra za socijalni rad, gospodinom Draškovićem, obišao sam prihvatilište za beskućnike, koje radi pri Gerontološkom centru, gde sam se uverio sa koliko pažnje i volje se zaposleni ophode prema ovim ljudima koje je splet nesrećnih životnih okolnosti opredelio da jedan deo života provedu ovde – rekao je Aleksandar Petrović.

On je tokom prepodneva obišao i prihvatilište za beskućnike pri Centru za socijalni rad, gde trenutno boravi 13 muških osoba, dok u prihvatilištu u Temerinskoj ulici br. 6 borave ženske osobe.

Dnevni boravak za beskućnike u Novom Sadu, nalazi se na Bulevaru kralja Petra I, a uslugama prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike obuhvaćena su egzistencijalno ugrožena odrasla i starija lica na teritoriji grada Novog Sada.

U Prihvatnu stanicu i dnevni boravak za beskućnike korisnici dolaze: na ličnu inicijativu, na inicijativu Centra za socijalni rad, dojavom građana, intervencijom zdravstvene ustanove i intervencijom policijske uprave.

U sklopu Prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike pružaju se mnogobrojne usluge, kao što su pomoć u ostvarivanju određenih prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, upućivanje na lečenje, prevoz do ustanove zdravstvene zaštite ili u Prihvatilište, higijenska obrada (kupanje, šišanje, presvlačenje, pranje i sušenje garderobe korisnika, obezbeđivanje veša i polovne garderobe i obuće), ishrana (suvi obrok i topli napitak) i organizovanje slobodnog vremena korisnika.

Izvor: RTV

Foto: Freeimages