Početna Gradske teme Besplatne radionice o trudnoći na Štrandu namenjene budućim majkama i očevima

Besplatne radionice o trudnoći na Štrandu namenjene budućim majkama i očevima

0

Besplatne radionice „Trudnice na Štrandu”, koje realizuje viša medicinska sestra s dvodecenijskim iskustvom u savetodavnom radu s trudnicama i patronažnom radu, stručna saradnica portala i magazina o roditeljstvu i autorka edicije knjiga „Treba znati…” Slađana Crvenkov, i ove godine su premašile očekivanja organizatora.

Radionice se održavaju drugo leto zaredom na najpoznatijem novosadskom kupalištu i namenjene su svim trudnicama, počev od prvih dana trudnoće do porođaja, kao i njihovim partnerima. Zimi se radionice sele na Spens i takođe su besplatne.

Statistički podaci govore da je od jula prošle godine do sada, i u letnjem i u zimskom periodu na našim radionicama odziv premašio sva očekivanja, do te mere da smo počeli da razmišljamo o uvođenju inovacija, sve u cilju promocije pronatalitetne politike potrebne budućim roditeljima“, rekla je Slađana Crvenkov.

Stoga je jedna od novina naše proširenje na Beograd, gde smo održali tri javne radionice na zahtev članica „Fejsbuk” grupe „Trudnoća i beba – treba znati” koju takođe vodim i bezuslovno dajem besplatne savete, a koja trenutno broji 16.000 ljudi iz raznih podneblja. Uz podršku prijatelja „Philips Aventa” i „Dexica”, radionice su dobile pozitivne kritike i dobru posećenost budućih majki koje žele informacije iz prve ruke od stručne osobe.“

Autorka edicije knjiga „Treba znati”, „Treba znati još ponešto” i „Treba znati od početka trudnoće do porođaja” kaže da je s te tri knjige zaokružena triologija trudnoća–porođaj–novorođenče. U toku ove nedelje, buduće majke mogu očekivati i najnoviju, četvrtu knjigu „Treba znati – najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koja predstavlja nastavak započete tematike, odnosno govori o nezi bebe, kako novorođenčeta, tako i odojčeta do godinu dana.

Knjiga govori o razvoju motorike kod dece, bezbednosti dece, o tome koje su to najčešće infekcije disajnih i mokraćnih puteva, kože, digestivnog sistema i njihovoj detekciji i saniranju“, kaže Slađana Crvenkov.

Svrha besplatnih radionica je pravovremena informisanost, kako budućih majki, tako i očeva. S obzirom na to da radionice posećuju trudnice od 14. do 38. nedelje trudnoće, tematika je sveobuhvatna i funkcioniše kroz dvosmerni interaktivni dijalog. Radionice se održavaju subotom jer, po njenoj proceni, to je vreme kada i očevi mogu da prisustvuju, što se pokazalo kao potpuno ispravno. Osim učešća, buduće mame dobijaju priručnike za dojenje, ali i poklone koje su obezbedili prijatelji iz „Philips Aventa”.

Radionice su besplatne jer svi znamo koliko su porodice izložene finansijskom trošku tokom priprema za doček novog člana, a neke majke su samohrane i nezaposlene“, rekla je Slađana Crvenkov.

Kao stručno lice i kao autorka knjiga, Slađana Crvenkov savetuje trudnice i majke s decom da i u ovim tropskim vrelinama iskoriste lepo vreme za boravak na svežem vazduhu, ali isključivo u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Decu treba što više rasteretiti, odnosno obući im samo bodić ili benkicu. Jedan od saveta je adekvatno zaštititi bebu u kolicima od sunca i ujeda insekata, naročito komaraca. Koristiti medicinsku kremu bez parabena s velikim zaštitnim faktorom. Takođe, ne stavljati tetra-pelenu preko otvora na kolicima (da bi se izbeglo pretopljavanje), već svrsishodne zaštitne tanke mreže. Ukoliko planirate odlazak na put s bebom, obavezno je davati probiotik.

Izvor: Dnevnik
Foto: Privatna arhiva