Početna Gradske teme Građani se okupili u znak protesta zbog zastarevanja slučaja smrti Alekse Jankovića

Građani se okupili u znak protesta zbog zastarevanja slučaja smrti Alekse Jankovića

0

Građani koji su se juče okupili na Trgu slobode, umesto uobičajena dva minuta, oćutali su četiri u znak protesta zbog zastarevanja slučaja smrti dečaka iz Niša Alekse Jankovića, za šta niko nije disciplinski odgovarao.

Aleksa Janković se ubio 2011. kada je imao 14 godina zbog vršnjačkog nasilja koje je trpeo u školi. Iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi, koji su primetili nasilje nad dečakom, a nisu reagovali na vreme, niko od njih neće odgovarati za to, jer je čitav slučaj pred sudom zastareo.

Od samoubistva je prošlo šest godina, a u međuvremenu je nenajavljena inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da postoji zataškavanje slučaja i izbegavanje disciplinske odgovornosti zaposlenih u školi. Takođe, škola je osuđena za propuste u radu, zbog čega je morala da plati nešto više od četiri miliona dinara kazne.

Presudom Višeg suda za maloletnike u Nišu, trojica od sedam osnovaca koji su maltretirali Aleksu, pravnosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama, odnosno vaspitnim merama što podrazumeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad. Sa druge strane, kako su preneli mediji, nasilnici su na kraju školske godine nagrađeni za svoje ponašanje i dobili petice iz vladanja.

Vladimir Jovanović iz grupe građana “Dva minuta tišine“, koja se na novosadskom centralnom trgu okuplja već godinu i po dana i traži usvajanje “Aleksinog zakona”, kaže da je Aleksa postao simbol vršnjačkog nasilja.

Priča o njemu nikako ne sme da se zaboravi, a naša država sve čini da se to upravo dogodi. Sud je doneo odluku da su prosvetni radnici krivi, ali je onda državna prosvetna inspekcija do te mere odlagala kaznu za te prosvetne radnike, da se na kraju desio i ovaj slučaj zastare. Tu je, opet, kriv i sud koji se ponašao kao Pontije Pilat. Presudili su, oprali ruke i rekli: ‘Da li je naša odluka sprovedena u delo, to se nas ne tiče, idemo dalje, jer šta nama znači jedan Aleksa Janković“”, rekao je Jovanović okupljenima na protestu.

Paralelno sa borbom da se odgovorni u prosvetnom sistemu kazne, traje i bitka za donošenje “Aleksinog zakona” koji bi ovakve slučajeve vršnjačkog nasilja trebalo da spreči, a nasilnike da kazni. Jovanović navodi da vreme prolazi, a da iz cele Srbije dolaze priče o sve brutalnijem vršnjačkom nasilju.

Okupljeni su pozvali da se pomogne lečenje trogodišnjeg Božidara Radojčića koji boluje od cerebralne paralize, slanjem SMS poruke sadržine “261” na broj 3030.

Izvor: 021.rs
Foto: Facebook