Početna Gradske teme Humani ponedeljak: Posetioci Štranda danas pomažu Borku Niniću obolelom od cerebralne paralize

Humani ponedeljak: Posetioci Štranda danas pomažu Borku Niniću obolelom od cerebralne paralize

0

Posetioci Štranda će u ponedeljak, 7. avgusta u okviru akcije “Humani ponedeljak” imati priliku da pomognu Novosađaninu Borku Niniću, koji boluje od cerebralne paralize.

Ovaj 33-ogodišnji Novosađanin je korisnik Dnevnog boravka za osobe sa telesnim invaliditetom koji se nalazi u sklopu ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu. On boluje od cerebralne paralize, ne govori i ne može da napravi nijedan funkcionalan pokret gornjim i donjim ekstremitetima. Do sada se sporazumevao isključivo facijalnom ekspresijom i izvesnim pokretima glavom za da i ne.

Kako Borko ima očuvane intelektualne sposobnosti, ovakav vid komunikacije ga je veoma ograničavao u funkcionisanju i sticanju novih saznanja. Borko je danas korisnik asistivne tehnologije Tobi uređaja pomoću kojeg piše pogledom i na takav način komunicira sa okruženjem. Ovaj uređaj koristi isključivo u boravku koji pohađa, jer je to aparat u vlasništvu škole. Od neprocenjivog značaja bilo bi mu korišćenje Tobi uređaja svakodnevno i kod kuće, što bi mu omogućilo komunikaciju sa širom društvenom sredinom i samim tim poboljšalo kvalitet života.

“Gradsko zelenilo” poziva sve ljude dobre volje da u ponedeljak umesto kupovine ulaznice za Štrand doniraju novac u kutije koje će biti postavljene na svim ulazima na plažu.

Izvor: 021
Foto: Gradsko zelenilo