Početna Gradske teme Besplatni udžbenici za đake prvake u Novom Sadu

Besplatni udžbenici za đake prvake u Novom Sadu

0

Svi novosadski đaci prvaci dobiće besplatno udžbenike za prvi razred. Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji koji svoj deci koja kreću u prvi razred obezbeđuje gratis udžbenike.

Grad je ove godine izdvojio oko 30 miliona dinara za besplatne udžbenike za sve đake prvake.

BESPLATAN VRTIĆ

Pored toga, u Novom Sadu je državni vrtić potpuno besplatan, a sva deca koja idu u privatne vrtiće dobijaju subvencije od grada.

U vrtiće je upisano oko 17.000 dece, a za subvencije boravka 3.400 mališana u privatnim vrtićima grad izdvaja oko 300 miliona dinara na godišnjem nivou. To je velika pomoć Novosađanima, smatraju u Gradskoj kući.

Roditelji dece koja idu u privatne vrtiće ističu da su vrlo zadovoljni visinom subvencije koju dobijaju od grada.

– To je ozbiljna ušteda na godišnjem nivou za naš kućni budžet. Ja imam dvoje dece i uštedim više od dve hiljade evra. Svakako da je podrška grada značajna i velika – kaže Ivana R. (36).

NAGRADE ZA NAJBOLJE

Iz budžeta grada novac dobijaju i najbolji đaci. Za Vidovdanske nagrade za najuspešnije đake osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada dobilo je 486 učenika za koje je izdvojeno ukupno 6 miliona i 200 hiljada dinara. Najbolji učenici novosadskih škola otići će na Krf i u obilazak Srpske kuće, za šta je izdvojeno 2 miliona i 200 hiljada dinara.

Ove godine će biti završena nadogradnja velikog broja novosadskih škola. Od 1. septembra učenici bi trebalo da krenu i u nadograđenu gimnaziju „Isidora Sekulić”, a radovi se privode kraju i na dogradnji objekta OŠ „Ivan Gundulić”. Osnovna škola „Vasa Stajić” dobiće proširenu fiskulturnu salu, a počeće se i sa rekonstrukcijom i nadogradnjom Medicinske škole „7. april”, najavljuju iz grada.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay