Početna Gradske teme Odlučeno koje firme će rekonstruisati biciklističku stazu na Futoškom putu

Odlučeno koje firme će rekonstruisati biciklističku stazu na Futoškom putu

0

Radnici “Put-investa” rekonstruisaće oko 9,5 kilometara biciklističke i pešačke staze na delu Futoškog puta, od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla, odluka je gradske uprave.

Odluka o dodeli posla doneta je nakon tendera vrednog 151 milion dinara bez PDV, a posao će se preneti i u narednu godinu.

“Put-invest” jedini se javio na tender, a posao je dobio sa firmom “AB & CO” iz Novog Sada. Rok za završetak celog posla je 240 kalendarskih dana, odnosno osam meseci od uvođenja u posao.

Grad je za rekonstrukciju biciklističkih i pešačkih staza na tom delu Futoškog puta izdvojio 110 miliona, a u narednoj godini planira preostalih 41 milion dinara.

Kompletan posao će, sa uračunatim PDV-om, koštati 181,1 milion dinara. Prema pregledu radova, “Put-invest” će raditi kompletnu rekonstrukciju, osim geodetskih radova, što je posao “AB & CO”.

Ova deonica je jedna faza od ukupno dve planirane u kompletnoj rekonstrukciji staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu.

Kako su novosadski mediji već pisali, biciklističke staze će posle rekonstrukcije biti šire i dozvoljavaće, u najdužem delu, dvosmerno kretanje biciklista. Zadržavaju se stabla koja duž celog poteza daju karakterističan izgled, ali se staze moraju odvojiti i zaštititi od korenja. Staza će mahom biti obojena u crveno, ali ne celom dužinom.

Potez će, tvrde urbanisti, biti dodatno ozelenjen, pešačke staze uređene i jasno odvojene od biciklističkih, autobuske stanice ostaju gde jesu, a biće postavljene klupe i korpe za otpatke gde su inženjeri procenili da je najviše potrebno.

Šta će biti sa delovima ulice gde postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi nije poznato i oni nisu bili deo projekta rekonstrukcije.

Između parking mesta na kolskim ulazima i biciklističkih staza planira se odstojanje koje će omogućiti da se vozila tako parkiraju da ne ometaju vožnju biciklista.

Postaviće se oboreni ivičnjaci koji će olakšati kretanje biciklista. Deonica od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla u dosta je gorem stanju u odnosu na deonicu od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice, koja će takođe biti rekonstruisana.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay