Početna Gradske teme Na uvidu PGR Almaškog kraja: Moguća izgradnja podzemne garaže kod Matice srpske

Na uvidu PGR Almaškog kraja: Moguća izgradnja podzemne garaže kod Matice srpske

0

Plan generalne regulacije Almaškog kraja na javnom uvidu je do 4. avgusta, a predviđa manje izmene infrastrukture ovog zaštićenog dela grada.

U Ulici Save Vukovića broj 28, komples nekadašnje kožare, prema planu, biće iskorišćen za namenu kulture, obrazovanja, starih zanata, građanskog aktivizma i slično.

Takođe, moguće je da će biti izgrađen objekat pored Kulturne stanice “Svilara” (uz Kosovsku ulicu) za potrebe Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Deo parcele u Temerinskoj 26 može biti iskorišćen za potrebe zdravstvene ustanove, odnosno, predviđeno je rušenje objekta na ovoj adresi kako bi se dogradio objekat koji ima prizemlje i potkrovlje, a koji bi služio za potrebe novoosnovanog Centra za reproduktivno zdravlje u Almaškoj 4.

Nekoliko ulica u Almaškom kraju, uključujući Matice srpske, Miloša Obilića, Milana Rakića i Sterijinu, mogle bi da dobiju nove stambene ili poslovne zgrade, koje bi najviše imale prizemlje, jedan sprat i potkrovlje. Niz objekata u Ulici Marka Nešića se planira za namene porodičnog stanovanja i poslovanja. Najviša nova zgrada u ovom kraju mogla bi da se nađe na Trgu Marije Trandafil broj 4. Objekat koji bi trebalo da ima najviše dva sprata i potkrovlje zamišljen je kao zgrada za poslovanje.

U samom jezgru Almaškog kraja moraće posebno da se vodi računa, ne samo o spratnosti novih objekata, već i o arhitektonskom izgledu koji mora da se uklopi u kulturno-istorijsku celinu, u skladu sa Odlukom o zaštiti Almaškog kraja i uslovima službe zaštite.

U planu se navodi i da je predviđeno utvrđivanje prava službenosti prolaza kroz kolski pasaž i parcelu do parcele kompleksa Matice srpske koja se često koristi za parkiranje Novosađana koji imaju obaveze u centru grada. Navodi se i mogućnost da se u podrumskoj etaži ispod cele parcele izgradi garaža.

Budući da u ovom delu grada nema mnogo prostora za zelenilo, tek nekoliko slobodnih površina, i to manjih, će biti uređeno. To su plato ispred porte Almaške crkve, plato na uglu ulica Petra Kočića i Sterijine, južni deo Ulice Zemljanje ćuprije, proširenje u Ulici Matice Srpske i deo Ulice Đorđa Rajkovića. Ove male površine biće namenjene za pešake i odmor. Navedeno je i da se, pod određenim uslovima (nije naznačeno koji su to uslovi), ove površine mogu planirati kao pešačke zone.

U velikom delu ulica potrebno je izvršiti rekonstrukciju kolovoza i trotoara, a moguća je i izgradnja biciklističkih staza duž Temerinske ulice.

Kako se navodi u Planu, raskrsnica ulica Marka Miljanova, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije i Milana Rakića biće rekonstruisana u klasičnu četvorokraku raskrsnicu.

Ostale izmene možete videti na sajtu Urbanizma OVDE ili svakog radnog dana u periodu od 9h do 14h u prizemlju zgrade Urbanizma ili u prostorijama Mesne zajednice Podbara u Kosovskoj.

Javna sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prispele primedbe održaće se 19. avgusta u 9 časova u amfiteatru Spensa.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia