Početna Gradske teme Besplatni zdravstveni pregledi povodom Dana oralne higijene i Dana borbe protiv raka...

Besplatni zdravstveni pregledi povodom Dana oralne higijene i Dana borbe protiv raka dojke

0

Besplatnim zdravstvenim pregledima Dom zdravlja “Novi Sad” u sredu, 20. marta obeležiće dva datuma, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i Svetski dan oralnog zdravlja.

U prvoj akciji, torzo-simulator za edukaciju žena za samopregled dojki biće postavljen u Službi opšte medicine u objektu “Dr Jovan Jovanović Zmaj” od 9 do 11 časova gde će sve žene, koje budu toga dana došle, moći će da se edukuju samopregledu dojki i faktorima rizika za nastanak raka dojki.

Lekari i medicinske sestre će toga dana nositi ružičaste vrpce, simbol borbe protiv raka dojke, a članice Asocijacije za unapređenje zdravlja će podeliti narcise, simbol borbe protiv raka.

Druga akcija će biti organizovana u objektu Univerexporta “Alba” (Futoški put 93c) od 9 do 11 časova gde će svi građani moći da dobiju savete stomatologa kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom može sačuvati zdravlje usta i zuba kao i da izmere visinu krvnog pritiska i šećera u krvi, izračunaju BMI…

Zašto 20. mart?

“Ovaj datum je uzet iz razloga što deca imaju 20 mlečnih zuba, što stariji treba da imaju 20 prirodnih zuba na kraju svog života, a predstavljeno brojevima, ako se mesec stavi ispred dana 3/20, dobija se broj 320 koji treba da imamo – 32 zuba i 0 karijesa”, navode u Domu zdravlja.

Izvor: 021
Foto: Pixabay