Početna Gradske teme Laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku otvorena u VPŠSS

Laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku otvorena u VPŠSS

Laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku otvorena je u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

Tim povodom sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević je izjavio da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.

“Ukoliko je privreda digitalizovana, logično je da će i obrazovni proces poprimiti takva obeležja. Otvaranje laboratorije predstavlja veliki korak, jer pokazuje s jedne strane sinergiju privrede, a s druge strane visokog obrazovanja, ali i razvojno-istraživačkih inicijativa, jer daleko snažnije povezuje praksu i visoko obrazovanje”, rekao je Milošević.

Laboratorija je formirana uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru projekta Razvoj visokog obrazovanja. Svrha Laboratorije je da studentima i istraživačima škole omogući upoznavanje sa savremenim tehnologijama i istraživanje u oblasti veštačke inteligencije, robotike, 3d štampe i interneta, kao bitnim komponentama novog talasa industrijske revolucije.

Ova laboratorija predstavlja okosnicu inoviranog studijskog programa Primenjena informatika, Visoke poslovne škole strukovnih studija. Studenti ovog programa imaće priliku da, uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay