Početna Gradske teme Betanija domaćin svetskim stručnjacima posvećenim akušerskoj anesteziji

Betanija domaćin svetskim stručnjacima posvećenim akušerskoj anesteziji

betanija

Klinika za ginekologiju i akušerstvo, poznatija kao Betanija, biće domaćin skupu lekara posvećenog akušerskoj anesteziji.

Ovo je jedna od dve godišnje Škole akušerske anastezije u ovoj ustanovi, a prema mišljenju neprofitne humanitarne organizacije spovećene unapređenju akušerstva “Kybele”, Betanija sada zauzima važno mesto u ovoj sferi.

Sada organizujemo ‘5th Annual School of Obstetric Anesthesia’ (peta po redu godišnja Škola akušerske anestezije), ponovo u saradnji sa Sekcijom za ansteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Srpskog lekarskog društva, Srpskim aktivom akušerskih anesteziologa i američkom organizacijom Kybele. Teoretski deo je planiran od 18. do 19. septembra u Novom Sadu, a gosti su eminentni predavači iz Amerike, iz četiri različite klinike – iz Njujorka, Nju Hevena (sa Jejl univerziteta), Nešvila (Vanderbilt univerziteta) i Vejk Foresta (Wake Forrest univerziteta). Predavanja su posvećena trudnicama visokog rizika. Pored njih, planirani su predavači iz Novog Sada, Beograda, Niša, Zagreba (Hrvatska) i Banja Luke (Republika Srpska)“, poručuju iz Betanije i dodaju da je glavni koordinator dr Ivan Veličković, stručnjak iz domena akušerske anestezije.

U toku naredne nedelje dr Veličković će biti gost u Betaniji gde će, sa timom ostalih profesora akušerske anestezije, kao i prethodnih godina raditi sa novosadskim lekarima u porođajnoj i operacionoj sali. Kako dodaju u Betaniji, u toku poslednje godine na Klinici je došlo do povećanja broja epiduralnih analgezija za porođaj, kao i broja carskih rezova, koji su urađeni u spinalnoj anesteziji.

“To je, nesumnjivo, zasluga naših gostiju, kao i entuzijazma koji su preneli na naše lekare”, poručuju u Betaniji. Sve podatke o Kybele organizaciji možete pronaći na sajtu Kybele OVDE.

Autor i foto: 021.rs