Početna Gradske teme Dom zdravlja u ponedeljak počinje sa realizacijom projekta “Škola roditeljstva”

Dom zdravlja u ponedeljak počinje sa realizacijom projekta “Škola roditeljstva”

??????????

Dom zdravlja počinje realizaciju projekta “Škola roditeljstva” u ponedeljak, 21. septembra u Upravnoj zgradi ustanove na Limanu. Škola roditeljstva je projekat koji je zamišljen da se nadogradi program već postojeće Škole za trudnice, a uključuje buduće očeve i psihofizičke pripreme trudnice za porođaj koja se tradicionalno odvija u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Osim budućih majki, edukacijama u sklopu ovog projekta obuhvatili bi se i budući očevi kako bi se zajedno pripremili za bezbedni i radosni prolazak kroz trudnoću. Školom roditeljstva, raznotematskim edukacijama, budući roditelji bi se oslobodili straha od trudnoće jer trudnoća nije bolest, kako se nažalost često tretira. Kroz edukaciju parovi bi usvajali stav o obostarnoj odgovornosti za buduće dete, zatim bi usvajali znanja o normalnim promenama koje se susreću u trudnoći i o važnosti negovanja zdravih stilova života, pre, u toku i posle trudnoće“, navode u Domu zdravlja.

Škola roditeljstva bi se odvijala kroz edukaciju, gde bi svaku vodio odgovarajući stručnjak: trudnoća i odgovornost za zdravlje, kalendar i sadržaj pregleda u trudnoći, visoko rizična trudnoća, zdravstveni problemi vezani za trudnoću, higijensko – dijetetski režim u trudnoći, faktori rizika i štetne navike u trudnoći, psihičke promene u trudnoći, stomatološka zdravstvena zaštita (zdravlje zuba i usne duplje) trudnice, fizička aktivnost u trudnoći, vežbe disanja i vežbe relaksacije i poseta i upoznavanje sa radom patronažne sestre.

Grad je izdvojio 567.219,00 dinara za ovaj projekat, s obzirom na to da učestvuje Gradska uprava za zdravstvo.
Krajnji cilj ovog projekta je, kako kažu u Domu zdravlja, da škola roditeljstva postane implementirana praksa u Domu zdravlja i nakon završetka projekta, u decembru 2015. godine.
Program počinje u 17 časova, a upravna zgrada nalazi se na Bulevaru cara Lazara 75.

Autor: 021.rs