Početna Gradske teme Betanija već deceniju čuva matične ćelije

Betanija već deceniju čuva matične ćelije

0

U slučajevima teških oboljenja dece i odraslih, nadu u izlečenje pruža regenerativna medicina. Jedna od metoda u toj oblasti je i uzorkovanje i kasnije zamrzavanje krvi iz pupčane vrpce nakon porođaja, s ciljem da prikupljene matične ćelije, ukoliko dođe do bolesti, zamene ili oporave oštećene ćelije ili tkiva. Ta metoda se sprovodi i u novosadskom porodilištu duže od 10 godina.

Uzimanje i zamrzavanje matičnih ćelija, prema mišljenju građana, skupa je, ali višestruko isplativa investicija u neizvesnu budućnost.

Matične ćelije iz pupčane vrpce su najefikasnije i najmlađe ćelije koje se mogu naći u ljudskom telu. Do sada je utvrđeno da su delotvorne na oko 70 različitih oboljenja, a svakodnevno se istražuju novi dometi njihovog delovanja.

Postoji veliki broj bolesti gde je mogućnost lečenja matičnim ćelijama više nego opravdana. Pre svega mislim na maligne bolesti, zloćudne bolesti iz krvne loze, crvenih ili belih krvnih zrnaca, dakle leukemije. U početku kad je početo s matičnim ćelijama, bilo je značajno veće interesovanje. Sada se to održava na nekom nivou u proseku od nekoliko uzoraka tokom nedelje i to se održava poslednje dve, tri godine”, objašnjava Tihomir Vejnović, načelnik Betanije.

Prema istraživanjima, verovatnoća da će osobi do 20. godine biti potrebne zamrznute matične ćelije iznosi jedan prema 1.700, dok je taj rizik do 70. godine života povećan na jedan prema 200. Ipak, ti podaci ne uključuju potencijalne terapije matičnim ćelijama do kojih se može doći u budućnosti.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay