Početna Gradske teme Betaniju čeka proširenje kapaciteta

Betaniju čeka proširenje kapaciteta

0

Na prostoru DES-a, nakon rušenja objekata tog preduzeća, gradski urbanisti predlažu gradnju novog stambenog bloka.

Osim toga, izmenama i dopunama aktuelnog Plana detaljne regulacije blokova između uli­ca Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra Prvog i Branimira Ćosića, koji je na uvidu do 27. novembra, pred­viđeno je i povećanje kapaciteta Klinike za gine­kologiju i akušerstvo, kao i proširenje vrtića u Maro­dićevoj ulici.

Nacrt plana predviđa pove­ćanje kapaciteta Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a reč je o prostoru površine 2,26 hektara. Taj kompleks će biti proširen na okolne placeve, što podrazumeva najpre rušenje prizemnog objekta u južnom delu parcele, u Ulici Slobodana Bajića, posle čega će na tom mestu i delu sadašnjeg parkinga biti izgrađena trospratnica, odnosno Gradsko porodilište s neonatologijom. Urbanisti pred­lažu da drugi i treći sprat nove zgrade sa starom budu povezani topolom vezom, koja neće ome­tati prolaz vozila i pešaka. Ostavljena je mogućnost za gradnju prizemne garaže s 44 parking-mesta na krovu u zapadnom delu kompleksa.

Nakon preseljenja DES-a, na prostoru 0,93 hektara će biti izgrađen kompleks stambenih zgrada s najviše pet spratova, s tim što će poslednja etaža biti uvučena, s ravnim krovom. Kompleks s 150 stanova površine oko 70 kvadrata i 2.260 kvadratnih metara poslovnog prostora u prizemlju, zauzimaće do 40 odsto parcele, odnosno toliko iznosi maksimalna izgrađenost zem­ljišta. Urbanisti sugerišu da budući projektant stambenog kompleksa unapred planira model zastakljivanja lođa, koji bi bio obavezujući jer bi se na taj način, kako je navedeno, pre­dupredila pojava stihijskih izmena na fasadama u toku korišćenja objekata.

U podrumskoj etaži planiranih višespratnica moguće je smestiti tehničke i pomoćne prostorije, a, osim toga, ostavljena je mogućnost i za podzemnu garažu ispod cele parcele. Minimum 25 odsto placa činiće zelenilo, dok je ostatak slobodne površine namenjen za saobraćajne površine, dečje igralište, sportske terene i slično.

Kada je reč o objektu „Radosnog detinjstva” u Marodićevoj ulici, dozvoljena je dogradnja, nadgranja ili pak potpuna zamena objekta. Prilikom gradnje obavezna je zaštita zelenila, a urbanisti preporučuju da, ukoliko objekat bude dograđen, to bude urađeno uz severnoistočnu fasadu sadašnjeg. Planirano je da dečja ustanova ima prizemlje i sprat, te da izgrađenost parcele ne bude veća od 30 odsto.

Nacrt plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra Prvog i Branimira Ćosića, koji je na uvidu do 27. novembra, moguće je pogledati u prostorijama JP „Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu tog preduzeća, ali i u MZ Narodni heroji u Majevičkoj 2b. Pisane primedbe na plan zainteresovani, dok traje uvid, mogu podneti Gradskoj upravi za urbanizam i gra­đevinske poslove u Školskoj 3, a Komisija za planove će razmatrati prigovore na javnoj sednici zakazanoj za 10. decembar, od 9 časova, u Amfiteatru Spensa.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay