Početna Gradske teme Betovenov maraton u Dortmundu i Novom Sadu

Betovenov maraton u Dortmundu i Novom Sadu

0

Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i Dortmundska filharmonija održaće “Betovenov maraton” 19. juna u Dortumndu i 26. juna u Novom Sadu, u okviru programskog luka “Tvrđave mira” Evropske prestonice kulture.

Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno deset koncerata kulminiraće grandioznim finalom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na otvorenom – saopštila je Beogradska filharmonija.

Kako je najavljeno, “jedinstveni događaj u svetu klasične muzike” podrazumeva da će u jednom danu, od jutra do večeri Betovenove simfonije upravom Felca naizmenično izvoditi Beogradska i Dortmundska filharmonija.

Deveta simfonija pod otvorenim nebom, biće poklon publici koju će oba orkestra izvesti zajedničkim snagama, a u čuvenoj “Odi radosti” pridružuje im se Slovački filharmonijski hor i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork – kaže se u saopštenju.

Felc je rekao da mu stvarajući “Betovenov maratonu” glavni motiv nije bilo takmičenje u izdržljivosti “u smislu sviračkog poduhvata ko može više”, već u “osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije”.

Pored toga, publici ćemo preneti poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima? – istakao je Felc.

Kako je najavljeno, u okviru programa u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu 26. juna, za koji se kupuju ulaznice, Dortmundska filharmonija će izvoditi Simfoniju br. 1 i Simfoniju br. 2 (10:00), kao i Simfoniju br. 5 i Simfoniju br. 6 (15:00), a Beogradska filharmonija Simfoniju br. 3 i Simfoniju br. 4 (12:30) i Simfoniju br. 7 i Simfoniju br. 8 (17:30).

Besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi iste večeri ima simbolični početak u 20:22 i tada će biti izvedena Betovenova Simfonija br. 9.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay