Početna Gradske teme Gde šapuće Dunav plav: Zmajeve dečje igre na više lokacija u gradu...

Gde šapuće Dunav plav: Zmajeve dečje igre na više lokacija u gradu od 6. do 12. juna

0

Pod sloganom “Gde šapuće Dunav plav”, 65. Junski programi Zmajevih dečjih igara ove godine će biti u znaku važnih jubileja velikana literature za decu i mlade, Duška Radovića, Arsena Diklića, Miroslava Antića.

Programi će se održati od 6. do 12. juna u Novom Sadu i prigradskim naseljima, a tendencija da se na inovativan način predstavljaju umetnički sadržaji za decu i mlade, dobiće iznova svoju potvrdu, pa će većina biti realizovana u gradskim parkovima, dvorištima vrtića i škola, na dečjim igralištima, zelenim površinama, ograncima Gradske biblioteke, muzejima, Matici srpskoj, ustanovama socijalnog staranja o deci i mladima, kulturnim stanicama, sportskim terenima…

Publika će moći da prati i literarno, dramsko, muzičko, likovno, multimedijalno stvaralaštvo dece i mladih, uz učešće profesionalnih umetnika iz svih umetničkih oblasti. Očekuje se uključivanje više hiljada najmlađih i preko stotinu profesionalnih stvaralaca, učitelja, vaspitača, mentora.

Tokom Festivala biće predstavljene nove knjige za decu, izložbe ilustracija, dečijih likovnih radova, koncerti, umetničke i multimedijalne radionice, predstave, folklorne i moderne plesne celine, filmske projekcije.

Što se nagrada tiče, “Zmajev pesnički štap” za 2022. godinu i svečana obaveza da otvori ovogodišnji junski festival, pripali su književniku Božidaru Mandiću. Nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, dodeljuje se književniku Zoranu Penevskom. Nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu, dodeljuje se prof. dr Snežani Šarančić Čuturi.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: zmajevedecjeigre.org.rs