Početna Gradske teme Bez plivanja za Časni krst i ove godine u okolini Novog Sada

Bez plivanja za Časni krst i ove godine u okolini Novog Sada

0

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje za Časni krst ove godine neće biti održano u većini mesta u Vojvodini zbog nestabilne epidemiološke situacije u zemlji.

Ove godine je zbog pandemije koronavirusa ovaj događaj je otkazan, iako je na otvorenom. U Sremskim Karlovcima, jednom od duhovnih centara Srbije i u kojima se godinama organizuje plivanje u saradnji sa Sabornom crkvom, ove godine neće biti moguće obeležiti praznik na ovaj način, potvrdio je Aleksandar Stojkečić, predsednik opštine Sremski Karlovci.

Takođe, plivanja za Časni krst neće biti ni u Sremskoj Kamenici, Žablju i Čurugu, potvrdili su iz ovih mesnih zajednica.

Jedno od verovanja je da se na ovaj dan ne krste ljudi, jer prema predanju Hrist nije bio kršten, kao i da sva voda na ovaj praznik postaje sveta. Tako je pre nekoliko decenija obnovljen običaj da se pliva za Časni krst i u našoj zemlji. Za njega se pliva od juga do severa Srbije.

Praznik Bogojavljenje se obeležava 19. januara kao sećanje na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Tada vernici plivaju za Časni krst širom zemlje.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: youtube/FotoMetro/Vesti online