Početna Gradske teme Bez potvrda o vakcinisanoj deci u Domu zdravlja “Novi Sad”

Bez potvrda o vakcinisanoj deci u Domu zdravlja “Novi Sad”

Potvrde o (ne)vakcinisanoj deci ne izdaju se u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Iako su pre nekoliko dana na Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” poručili da će se potvrde za upis dece u predškolske ustanove od sada izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano, to još uvek nije slučaj.

Kako su za “Dnevnik” naveli u Domu zdravlja “Novi Sad”, čeka se uvođenje pravne procedure.

Prema rečima pedijatra Doma zdravlja “Novi Sad” Galine Gavanski, zbog izbijanja epidemije na Kosovu i Metohiji, povećalo se interesovanje roditelja za sve vakcine. Međutim, obrađene podatke o obuhvatu vakcinacije još uvek nemaju, ali Gavanski navodi da je on različit po godištima i nešto niži od željenog u odnosu na prethodne godine. Ipak, kaže, nije zabrinjavajući.

– Uvek postoji rizik od oboljevanja od bolesti protiv koje dete nije vakcinisano, ali stanje trenutno nije zabrinjavajuće. Apelujemo na roditelje dece koja mogu da se vakcinišu, a do sada to nisu učinila, da se jave izabranim lekarima – poručila je ona.

U 2016. godini u Vojvodini na imunizaciju se nije odazvalo 6.074 dece, a od tog broja njih 2.000 nije se odazvalo na vakcinaciju MMR vakcinom.

Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je zakonska regulativa jasna, a to je da je vakcinacija obavezna.

– Vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama – rekao je Vicko.

Izvor: Dnevnik/021
Foto: Ilustracija/Pixabay