Početna Kultura Održana 50. jubilarna dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Održana 50. jubilarna dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

U petak 3. novembra 2017. godine, održana je svečanost proglašenja i jubilarna 50. ceremonija dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nakon uvodnog izlaganja upravnice Spomen-zbirke dr Jasne Jovanov, o obeležavanju jubilarne 50. dodele Nagrade, prisutnim zvanicama obratio se prof. Miroslav Štatkić, član Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za kuluru, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, i nakon proglašenja, uručio priznanje novom laureatu Nagrade.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2016/2017. godinu dodeljena je istoričaru umetnosti Stefanu Žariću za rad “Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)”, odbranjen kod prof. dr Simone Čupić 2017. godine. Odluku o dobitniku Nagrade pročitao je dr Igor Borozan, jedan od prethodnih laureata, a doneo je Upravni odbor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije u čijem sastavu su bili istoričari umetnosti: predsednik dr Zoran Rakić i dr Predrag Dragojević, sa Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet, Beograd, dr Jelena Banjac, Muzej grada Novog Sada, dr Vladimir Dimovski, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad i prof. dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

U obrazloženju se kaže da nagrađeni master rad istoričara umetnosti Stefana Žarića, pruža detaljan uvid u celokupnu produkciju Milene Pavlović Barili, uključujući i najranije dečije crteže koji su prethodili formalnom umetničkom obrazovanju. Kroz zaokružene celine, argumentovano se predstavlja rad Milene Pavlović Barili, a zahvaljujući materijalu koji ranije nije korišćen, do sada marginalizovan rad umetnice doveden je u potuno ravnopravan status sa njenim slikarstvom.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kojim je muzeju poklonio sliku Vlaha Bukovca “Velika Iza” i zaokružio institucionalni rad Legata. Slika je postala ikonični amblem Nagrade, ali i same Zbirke, a vrhunski rezultati dobitnika u oblasti istraživanja i njihovo dalje pozicioniranje u stručnim krugovima, dokazali su opravdanost priznanja koje se dodeljuje od školske 1967–1968. godine. Od 2000. godine postoji i praksa da se nagrađeni rad realizuje u vidu izložbe i pratećeg kataloga, u cilju upoznavanja javnosti sa naučno-istraživačkim radom mladih istoričara umetnosti.

Povodom obeležavanja 50 godina Nagrade izdata je publikacija koja hronološki uz bogatu foto-dokumentaciju prati manifestaciju, kao i prateća dokumentarna izložba u vidu dizajniranih panela, postavljena u galerijskom prostoru Spomen-zbirke. U čast jubileja Nagrade realizovana je i dokumentarna emisija o ovom prestižnom priznanju nastala u saradnji sa Dokumentarno-obrazovnim programom Radio-televizije Vojvodine (urednik: Ivana Popović Srdanov; reditelj: Zoran Cvetković). Realizaciju manifestacije i reprezentativne publikacije pomogli su Pokrajinska Vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Ovogodišnja svečanost proglašenja i uručenja Nagrade održana je u okruženju izložbe Petar Lubarda: 1907-1974-2017, kojim se obeležava 110 godina od rođenja slikara Petra Lubarde.

Nakon ceremonije, održana je u Galeriji Matice srpske promocija knjige “Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta”, u čijem nastajanju su između ostalih učestvovali i dr Tijana Palkovljević Bugarski, dr Igor Borozan, dr Vladimir Simić i dr Milan Popadić, četvoro laureata ovog prestižnog strukovnog priznanja čime je zaokruženo obeležavanje jubileja Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Autro: NsHronika
Foto: Promo