Početna Gradske teme Biciklisti u subotu voze od Trga republike do Futoga

Biciklisti u subotu voze od Trga republike do Futoga

0

EU Info kutak iz Novog Sada i Eko kurir organizatori su biciklističke vožnje nazvane “Vozi bajk – kreći se bezbedno i zdravo”.

Početak vožnje zakazan je za subotu, 18. septembra u 10 časova u Novom Sadu, sa Trga republike, a učesnici će bicikle voziti do Futoga.

Na taj način će Novi Sad simbolično obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra, kaže za Radio Novi Sad Dejan Vlaški iz Eko Kurira.

Svrha ture je da se obeleži Evropska nedelja mobilnosti koja za cilj ima promociju alternativnih vidova prevoza odnosno prmociju biciklizma kako bi se smanjio uticaj zagađenja na životnu sredinu.

Novi Sad će biti samo jedan od oko tri hiljade evropskih gradova koji će promovisati ove nedelje biciklizam kao zdrav način života i mobilnosti.

Učesnici će se malo bolje upoznati sa muralima u gradu kao i sa biljnim i životinjskim svetom.

“Jednim delom ćemo se voziti delom evropskim biciklističkim koridorom kroz Novi Sad, to je jedna lepa i lagana vožnja, Euroweb 6, skroz uz Dunav pa sve do Futoga”.

Prijavljuje se putem e-maila euipnnsv@gmail.com, putem web stranice Udruženja Eko kurira, i EUROinfo kutka Novi Sad i fejsbuka.

“U prethodnim vožnjama bilo je oko tridesetak učesnika a akcenat je na uživanju u ne preterano zahtevnoj vožnji, da saznaju nešto novo, i da se družimo a takođe da se javnosti skrene pažnja da se što više koristi bicikl u prevozne svrhe jer Novi Sad kao jedan od biciklističkih centara regije to svakako zaslužuje” rekao je Vlaški.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay