Početna Gradske teme Biciklistička tura kroz grad povodom završetka Evropske nedelje sporta

Biciklistička tura kroz grad povodom završetka Evropske nedelje sporta

0

Povodom završetka Evropske nedelje sporta EU info Kutak u saradnji sa Eko kurirom organizuje biciklističku turu obilaska novosadskih murala.

Skup je na Trgu republike u sredu 30. septembra od 16:45, start u 17 sati, a završetak ture u 19 sati.

Profesionalni turistički vodič angažovan je iz udruženja Novi Sad by locals, a svi biciklisti i biciklistkinje dobiće svetleće prsluke.

Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, sa ciljem da se razvijaju sport i fizičke aktivnosti, a događaj se realizuje u zemljama Evrope, ove godine 6. put.

Srbija učestvuje sa više od 20 događaja u 16 gradova i opština u kojima će preko 51,000 učesnika promovisati zdrave životne stilove. Nacionalni koordinatori kampanje ENS2020 u Srbiji su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Ministarstvo omladine i sporta, uz podršku Evropske unije.

Izazovne okolnosti 2020. učinile su sedmicu potrebnijom nego ikad ranije. Današnja omladina nije toliko aktivna kao prethodne generacije. Gojaznost je u porastu zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čime svedoče i podaci istraživanja u Srbiji:

• 30% dece se bavi sportom van škole
• 12% omladine se bavi sportom generalno
• 4,5% studenata se bavi bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti

Neophodno je da se mladi edukuju o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću.

Zvaničan početak Evropske nedelje sporta obeležen je u Frankfurtu 23. septembra 2020. godine. Tokom nedelje mnogobrojni sportski i edukativni događaji, organizovani su širom Evrope sve do 30. septembra.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay