Početna Gradske teme Biljana Gavrić: Idealan gradonačelnik je osoba koja ume da prepozna probleme i...

Biljana Gavrić: Idealan gradonačelnik je osoba koja ume da prepozna probleme i potencijale grada, ali i potrebe svojih sugrađana

0

Biljana Gavric

Prepoznatljivo TV lice, humanitarac, a od nedavno direktor produkcije “Ninamedia” Biljana Gavrić ocenjuje za naš portal rad gradskih vlasti i otkriva koje osobine bi trebalo da krase budućeg gradonačelnika Novog Sada.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Ne mislim da se uspešnost neke vlasti meri samo metrima, kilometrima, izgrađenim objektima, novim radnim mestima. Smatram da je to relativno zadovoljstvo građana i dok postoji veliki procenat onih koji nečim nisu zadovoljni na tome treba raditi. Nažalost, vreme je takvo da ni jedan uspešno završen zadatak, ne znači i uspešna vlast. Konstantno se mora raditi jer smo još uvek i na gradskom nivou i kao država daleko od uspešnih i razvijenih zemalja.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Ako želimo da postanemo dobro mesto za život građana ove zemlje i ovog grada, onda je, pre svega, potrebno obezbediti i dobre uslove za život. U svim razvijenim gradovima i državama, zaštita životne sredine spada u prioritete jer se suočavamo sa ozbiljnim zagađenjima. Ujedinjene nacije su pristup čistoj vodi proglasile univerzalnim ljudskim pravom, a treba znati da su Novi Sad i Beograd jedini veći gradovi u kojima ne postoji centralni prečistač otpadnih voda. Živimo u 21. veku, a još uvek se borimo sa bakterijama iz vode koju pijemo. Mislim da je to civilizacijski i kapitalni projekat za svaku vlast.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Osoba koja ume da prepozna probleme i potencijale svog grada, ali i potrebe svojih građana. Kada se sve to uzme u obzir znam da nije lako napraviti idealno mesto za život i zato je idealan gradonačelnik onaj ko je spreman da se suoči s tim.

Autor: Ivana Knežević
Foto: Privatna arhiva