Početna Gradske teme “Binacikl” – bina za kulturno umetničke događaje i parking za bicikle na...

“Binacikl” – bina za kulturno umetničke događaje i parking za bicikle na Novom naselju

0

Grupa studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu spojila je praktičnost sa inovacijom i pokrenula inicijativu za izgradnju objekta pod nazivom “Binacikl” na Novom naselju.

Dva u jedan – što da ne! “Binacikl” je kombinovani objekat koji čini binu na kojoj se održavaju kulturno umetnički sadržaji, a ujedno i parking za bicikle! Jedan od ciljeva tog objekta je da sugrađane motiviše za biciklizam i tako doprinesе zaštiti životne sredine. Koliko je ovo mesto važno za okupljanje, govori i to da se na binaciklu slave rođendani.

“Na dnevnom nivou ovuda prođe jako puno dece i jako puno mladih vraćajući se iz škole, iz vrtićam a na našim događajima ja bih rekla da je prošlo 300, 400 ljudi, a očekujemo još više u narednim programima”, kaže Sara Agić, apsolvent FTN-a , scenske arhikteture, tehnike i dizajna i dodaje:

“Sama ideja je u stvari počela tako što smo mi kao studenti volontirali na filmskom festivalu i provodili dosta vremena ovde na Naselju i prosto odlučili smo da uradimo nešto zajedno i odlučilli smo se da uradimo ovo”.

Binacikl je napravljen prošle godine u decembru, u sklopu kulturnog Novog naselja, a završen je pre nekoliko dana i od tada se na njemu nižu različiti programi.

“Počeli smo sa festivalom Dobro došli na Naselje gde se zatvaranje festivala održalo ovde, ono je podrazumevalo promociju knjige “Brevijer” ulice Novog naselja i svirke, potom, promociju knjige “Popino prase” Siniše Tucića. Ideja je da ovaj objekat u budućnosti koristimo i za programe filmskog festivala”, kaže Sara.

Tokom ovog leta, na Binaciklu će održati Flmski festival, predstaviće se umetnici iz inostranstva a biće i mnogo promocija knjiga. Pa kako oni vole tamo da kažu: dobrodošli na kulturno Novo naselje!

Izvor: RTV
Foto: Pixabay