Početna Gradske teme Za 442 miliona dinara prodati ostaci Neimara: Zgrada gradske uprave i mogući...

Za 442 miliona dinara prodati ostaci Neimara: Zgrada gradske uprave i mogući deo Novog Sada na vodi

0

“Aleksandar gradnja” je u stečajnom postupku za 442 miliona dinara kupila nekretnine Neimara kod Mornarice na Limanu, što je lokacija koja bi trebalo da bude deo “Novog Sada na vodi”.

Ovom kupovinom ostatka Neimara “Aleksandar gradnja” je postala i vlasnik zgrade u Stevana Branovačkog 3, u kojoj je smeštena Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Kako je potvrdila stečajna upravnica Mirjana Kićanović, kupac je već uplatio novac i sada treba stečajni sudija da donese odgovarajuće odluke. Kada kupovina bude pravosnažna, “Aleksandar gradnja” će biti vlasnik nepokretnosti na Bulevaru despota Stefana 9 i Stevana Branovačkog 3, ali i strana u sudskim postupcima pošto postoje tužbe države oko vlasništva nad imovinom nekadašnjeg novosadskog građevinskog giganta.

Ona je dodala da su poverioci dali saglasnost na prodaju ove imovine, koja je bila procenjana na preko 828 miliona dinara, tako da su dalje priče oko zgrade u Stevana Branovačkog gde sedi jedna gradska uprava nešto što “Aleksandar gradnja”, Grad i Republika treba sami da reše.

Ovom kupovinom više hiljada kvadrata firma “Aleksandar gradnja” će značajno povećati prostor koji poseduje na Limanu i na Bulevaru despota Stefana, jer od ranije već imaju neke parcele.

Mada je bilo indicija da bi kupac mogao da bude i Grad Novi Sad, njegove ponude nije bilo.

Naime, očekivalo se da će Gradu ova licitacija Neimara biti interesantna, jer su se prodavali i sudski sporovi oko četiri nepokretnosti koje su nedaleko od Kineske četvrti i kasarne. Prema planovima urbanista, ovaj prostor bi u budućnosti bio namenjen za stambeni kompleks, što opozicija i aktivisti predstavljaju kao deo spornog projekta “Novi Sad na vodi”, a vlast kao pozitivan projekat “Podunavlje”.

Takođe, u zgradi u Stevana Branovačkog 3 smeštena je Uprava za građevinsko zemljište i investicije. Grad je prvobitno, na osnovu sudskog poravnanja, ovaj objekat dobio u vlasništvo, ali je u ponovljenom sporu vraćena nekadašnjem Neimaru. Potom je došlo do stečaja i spor je ostao nerešen, a Grad, kao poverilac, ima nameru da kupi zgradu. Osim toga, Novi Sad je još ranije Privrednom sudu dostavio pismo o namerama za kupovinu ove zgrade i za to je bilo obezbeđeno 239 miliona dinara u budžetu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay