Početna Gradske teme “Binacikl” na Novom naselju spaja sve generacije

“Binacikl” na Novom naselju spaja sve generacije

0

Kao mesna zajednica s najvećim brojem stanovnika, Novo naselje se susreće s različitim potrebama, od infrastrukturnih do prostora za kulturne sadržaje, a novije aktivnosti pokazale su da Naselju nedostaje parking za bicikle.

Ipak, ukoliko svi planovi budu realizovani, a saržaji uklopljeni, Novo naselje bi ove godine moglo da dobije jedan nesvakidašnji objekat – “Binacikl”. Kao što sama reč kaže, deo objekta predstavljaće malu binu za programske sadržaje, a deo će biti mesto gde će biciklisti moći da parkiraju svoje dvotočkaše. “Binacikl” će, prema planu, biti postavljen u prostoru između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak, pored takozvanog parka među brezama.

Ideja je potekla iz saradnje Udruženja građana “Novo kulturno naselje” i neformalne grupe studenata Fakulteta tehničkih nauka – u ime Udruženja građana “Novo kulturno naselje” pojasnila je Sara Agić. – Projektu “Binacikl” prethodio je festival “Dobrodošli na Naselje”, u okviru kojeg je nas šestoro studenata Scenske arhitekture izlagalo svoje umetničke instalacije. Na taj način smo pokušali da istražimo i ukažemo na probleme lokalne zajednice, te je zaključeno da Novom naselju nedostaje i parking za bicikle. Želimo zajedno da pokušamo nešto da učinimo. Počeli smo da apliciramo na konkurse i zajednički detaljnije proučavamo mogućnosti.

S obzirom na činjenicu da Udruženje građana “Novo kulturno naselje” već godinama u tom prostoru organizuje različite sadržaje, komunikacija s komšijama i stanovnicima tog dela grada uveliko je uspostavljena.

Deo objekta predstavljaće malu binu za programske sadržaje, a deo će biti mesto gde će biciklisti moći da parkiraju svoje dvotočkaše.

Ta saradnja s građanima posebno nam je važna, potrebno je osluškivati njihove želje – potvrdila je predstavnica neformalne grupe studenata Scenske arhitekture Milica Surutka. – Dozvole su obezbeđene, naredni koraci su nabavka materijala i postavka objekta, a samo otvaranje planiramo svečano da obeležimo kulturno-umetničkim programom. Prethodno planiramo da organizujemo i anketu, na osnovu koje ćemo utvrditi koje programe građani žele. Zapravo, sve što je do sada “Novo kulturno naselje” realizovalo, pa i saradnja sa studentima Scenske arhitekture, jeste ono što je potrebno komšijama i lokalnoj zajednici. Mi smo platforma koja će im to omogućiti. Provodeći vreme s njima, osetili smo koliku ljubav ljudi gaje prema tom prostoru i koliki je njegov potencijal.

“Binacikl” će biti stecište sadržaja za sve generacije – od programa namenjenih deci, preko pozorišnih predstava, do alternative. Takođe su u planu razgovori i tribine o novim problemima, kao i prostor za improvizaciju, odnosno ideje građana za programe koje sami kreiraju. Poduhvat mladih je još jedna potvrda toga da je Novi Sad oduvek bio grad biciklista.

Na taj način poručujemo da je pitanje bicikala i biciklista nešto na šta bi grad, ali i država, uopšte, trebalo da obrate pažnju. Pored formiranja biciklističkih staza, svuda je jednako potreban parking za bicikle, čime podstičemo češće korišćenje bicikala, te cela ideja ima i jedan ekološki aspekt. S druge strane, to što spajamo kulturne sadržaje s biciklizmom, znači da, pored zabavnih sadržaja koje nudimo zajednici, želimo ljude da edukujemo i poboljšamo im način i kvalitet života na Novom naselju. Ujedno želimo da damo primer ostalim zajednicama u gradu da je, uz trud i slogu, mnogo toga dobrog moguće ostvariti – poručuje Milica Surutka.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay