Početna Gradske teme Bizoni i jeleni lopatari uskoro nadomak Novog Sada

Bizoni i jeleni lopatari uskoro nadomak Novog Sada

0

Bizoni i jeleni lopatari biće novi stanovnici Fruške gore, a cilj je da se osveži krv novim divljačima na ovoj planini. Evropski bizon je vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina.

Radoslav Krunić, direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora”, kaže da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele u najstariji nacionalni park u Srbiji i jedini u Vojvodini.

– Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci – izjavio je Krunić.

Fruška gora tako će da bude prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Kasnije će se odavde bizoni transportovati i naseljavati područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sledeće godine, u periodu od decembra do februara, treba da stignu i jeleni lopatari, jer je to vreme najbolje za transport, pošto tada divljač odbacuje rogove.

Podsetimo da su u februaru ove godine Frušku goru naselili mufloni. Tada je oko 40 jedinki muflona dovedeno i nalaze se u lovištu Vorovo.

Izor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay