Početna Danas u gradu Milan Konjović u privatnim novosadskim kolekcijama

Milan Konjović u privatnim novosadskim kolekcijama

0

Galerija “Bel Art” pridružila se obeležavanju važnog datuma u vojvođanskoj i srpskoj istoriji umetnosti: 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti Milana Konjovića, jednog od najznačajnijih umetnika u vojvođanskoj i srpskoj istoriji umetnosti XX veka, te je tim povodom odlučila da podseti javnost na dugu i bogatu tradiciju kolekcionarstva u Novom Sadu.

Na izložbi “Milan Konjović u privatnim novosadskim kolekcijama” koja pripada ciklusu “Iz riznice vojvođanske umetnosti” prikazano je 15 Konjovićevih slika iz 11 odabranih privatnih novosadskih kolekcija. Izborom je obuhvaćen perod od najranije umetnikove faze do poslednje vizantijske faze.

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti i likovni kritičar Bela Duranci.

Izložba je nastala u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog koja ovaj jubilej obeležava izložbom “Milan Konjović iz novosadskih kolekcija”, koja je otvorena dan ranije, u četvrtak, 8. novembra, a u pitanju su dela Milana Konjovića iz javnih novosadskih kolekcija. Dvema komplementarnim izložbama privatna galerija “Bel Art” i ugledna javna institucija Spomen zbirka Pavla Beljanskog, osvetljavaju i ukazuju na značajno prisustvo velikog vojvođanskog umetnika u javnim i privatnim kolekcijama Novog Sada.

Galerija “Bel Art” se tokom 20 godina rada u više navrata kotinuirano bavila umetničkim opusom slikara koji je obeležio čitav jedan vek, a svoje kompletno stvaralaštvo posvetio zavičajnoj Vojvodini. Prva izložba u organizaciji Galerije Bel Art je bila “Stotinu pejzaža crteža Milana Konjovića”, povodom stogodišnjice od rođenja velikog umetnika realizovana u saradnji sa Galerijom “Milan Konjović” u Somboru (ogranak SANU u Novom Sadu, 1998). Sledile su izložbe “Lubarda – Konjović ka apstrakciji” (Centar za savremenu umjetnost Crne Gore, Podgorica, 2000), “Žita i suncokreti Milana Konjovića ili još jedan zapis o Konjovićevim pejzažima Vojvodine” (Artexpo Novi Sad 2001), “Milan Konjović/Boško Petrović/Jovan Soldatović” (Galerija Vojvođanska banke, Novi Sad, 2003), “Milan Konjović – slike”(Galerija Eurocentar, Beograd, 2006), “Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti” (Master centar Novosadskog sajma, Novi Sad, 2009), “Slutnja/Krv/Nada – primeri iz umetnosi u Vojvodini od 1914. do 2014.” (Kunstlerhaus Beč, 2014).

Izvor: Galerija Bel Art
Foto: NsHronika