Početna Gradske teme Bojan Pajtić: Novi Sad ima najbolji Dijagnostički centar, ne samo u Srbiji,...

Bojan Pajtić: Novi Sad ima najbolji Dijagnostički centar, ne samo u Srbiji, nego i mnogo šire

0

Bojan Pajtic  (1)

U prethodnom periodu u Dečijoj bolnici izgradili smo čak dve zgrade – zgradu rehabilitacije i zgradu Poliklinike, i unapredili proces lečenja dece koji je i najosetljiviji i najzahtevniji proces, jer nema ničeg goreg, nego kada je dete bolesno – istakao je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, prilikom današnje posete Institutu za zaštitu dece i omladine, gde je sa saradnicima obišao rekonstruisano odeljenje dijagnostike, i gde su uručeni novi ugovori o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje 22 projekata u oblasti zdravstvene zaštite u našoj pokrajini, u vrednosti od 150 miliona dinara.

Mi smo uložili dodatna sredstva u ovaj dijagnostički sektor, i sada imamo najbolji Dijagnostički centar, ne samo u Srbiji, nego i mnogo šire. Ovo znači da kada bolesno dete dođe u bolnicu za deset minuta imate kompletnu dijagnostiku. I onda nije čudo kada se dugo uz upotrebu znanja i veština, i uz mnogo ljubavi ulaže i gradi jedna institucija gde je smrtnost 0,37 posto, a na nivou Srbije negde četiri posto, onda vidimo koliko je ova institucija uspešna i koliko ona danas, kako svojom efikasnošću, tako i svojim izgledom, čini život bolesne dece lepšim i podnošljivijim u okolnostima gde im je zdravlje narušeno – istakao je predsednik Pajtić.

Bojan Pajtic  (1)

Predsednik Pokrajinske vlade, u prisustvu pokrajinske sekretarke za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesne Kopitović, direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojše Malenkovića i domaćina, direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prof. dr Slobodana Grebeldingera, upoznao se detaljno sa mogućnostima, koje sada u novim uslovima pruža laboratorija dijagnostičkog sektora Dečije bolnice.

Radovi na rekonstrukciji dijagnostičkog centra i hiruške intenzivne jedinice Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Pokrajina finansira preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kao i nove projekte koji će se realizovati u 13 vojvođanskih bolnica.

Ugovorima koji su danas uručeni direktorima vojvođanskih bolnica, predviđena je nabavka medicinske opreme, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih objekata. Sredstva su dodeljena Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja u Bačkom Petrovcu i Kanjiži, institutima u Sremskoj Kamenici, Dečjoj bolnici, SBPB u Kovinu, opštim bolnicama u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Pančevu.

Bojan Pajtic  (2)

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prof. dr Slobodan Grebeldinger je istakao da je Pokrajina podigla standard dečije medicine na najviši nivo.

Osim što se možemo pohvaliti izrazito niskom stopom smrtnosti, možemo se pohvaliti sa izrazito stručnim kadrom i novim medicinskim metodama, koje smo uveli i procedurama, koje nisu godinama rađene u čitavoj zemlji. Radimo prenatalnogensku dijagnostiku, kompletan skrining na cističnu fibrozu, kao i gensku dijagnostiku cistične fibroze.Treba reći da je Dijagnostički centar doprineo podizanju urgentne dijagnostike na najviši nivo. Sada je sva dijagnostika na jednom mestu, između dve urgentene jedinice: Urgentene pedijatrije i Urgentne hirurgije. Sada pacijenti dolaskom ovde, dobijaju na jednom mestu kompletnu dijagnostiku, od kompletne urgentne dijagnostike, ultrazvuka, CT snimka i rentgenskih snimanja u roku od deset minuta – objasnio je direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesne Kopitović podsetila je predstavnike medija na posebne programe zdravstvene zaštite resornog sekretarijata, koji se odvijaju samo u Vojvodini, i koji se odvijaju u laboratorijama i ovog dijagnosičkog centra, Zahvaljujući tome danas 18.000 novorođene dece ima potpuni skrining za cističnu fibrozu. Reč je o jednom od pokrajinskih projekta kao što je to i projekAT preinplantacione genetske dijagnostike.

Ovo znači da i pre nego što se rode deca, mi možemo da znamo, i pre nego što vratimo embrion u okviru vantelesne oplodnje, da li su ona zdrava. Ovo je prvi put u Srbiji. I Vojvodina kao i do sada u svim novim tehnologijama, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo pacijenata prednjači – iznela je za javnost prof. dr Vesna Kopitović.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs
Foto: www.vojvodina.gov.rs