Početna Gradske teme Bojan Pajtić: Novi Sad ima najmoderniji sistem za odbranu od poplava u...

Bojan Pajtić: Novi Sad ima najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji

0

novi-sad-1189348_640

Danas je na Beogradskom keju probno postavljana mobilna oprema za zaštitu Novog Sada od poplava.

Obilazeći nasip, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić naveo je da Vojvodina, odnosno Novi Sad ima najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji i da zbog toga u proeteklih 12 godina nije bilo nijednog probijanja nasipa.

On je dodao da i pored toga JP “Vode Vojvodine” ulažu u odbranu. Tako je u proteklih šest godina uloženo 3,5 milijarde dinara i rekonstruisano 150 kilometara nasipa.

Vodostaj Dunava kod Novog Sada trenutno je oko 50 centimetara ispod linije redovne odbrane od poplava i skoro tri metra od vanredne odbrane od poplava, odnosno trenutno Novom Sadu ne preti nikava opasnost.

Takođe, nema ni najava o većem porastu vodostaja, zbog čega je “021” Pajtića pitao koji je razlog da se isprobava oprema koja se stavlja kao poslednja linija odbrane.

Uvek moramo biti pripravni na sve moguće nepogode, a iskustvo nas uči da kada dođe do kiše i do bujanja reka, stvari se dešavaju strahovitom brzinom i zbog toga je važno biti pripravan nezavisno do toga koji je stepen opasnosti – naveo je Pajtić.

Podsetimo da je mobilna oprema koja je delimično danas postavljena na Keju nabavljena 2010. godine koštala je 670.000 evra i koristi se samo u slučaju izuzetno visokog vodostaja Dunava od 8 metara, a za jedan dan momože se postaviti u punoj dužini od nekoliko kilometara.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com