Početna Gradske teme Borac sa vetrenjačama: Za njom se okreće ceo grad, ali ne zbog...

Borac sa vetrenjačama: Za njom se okreće ceo grad, ali ne zbog onoga što mislite

Isidora Karisik (2)_1000x0

Isidora Karišik hoda ponosno centrom Novog Sada dok se za njom okreću glave. Više se i ne pita zbog čega je to tako. Toliko dugo krši svaki stereotip o prosečnoj srpskoj devojci da je digla ruke. I svoj glas.

Mlada Novosađanka ima samo 21 godinu, ali je zbog problema sa kojima se součava jako kratko bila dete. Ona je u Srbiji gej, veganka je i prekrivena tetovažama koje o tome jasno govore. Samo što mnogi ne žele da je saslušaju.

– Sa 14 godina sam se prvi put zaljubila. Postojala je samo jedna caka. To je bilo u devojku. Pubertet u meni je divljao i uzburkao sva osećanja koje on sa sobom nosi, a bila sam tako usamljena. Još tada sam odlučila da niko ne treba da oseća toliki strah od odbacivanja – kaže Isidora za “24 sata”.

Postalo joj je lakše kad je krenula u umetničku školu, ali je sa godinama postajala sve hrabrija a problemi sve veći.

– Idem ulicom i držim devojku za ruku. Nemam nameru da skrivam ono što jesam. Desilo mi se da mi čovek koji me prvi put vidi verbalno napadne na ulici. Uneo mi se u lice i pretio mi. Redovno trpim osuđivačke poglede, ali neću ustuknuti – odvažna je ova mlada devojka.

Isidora Karisik (11)_1000x0

Pored toga što se bavi aktivizmom, Novosađanka je žestoki borac za prava životinja i zalaže se za vegansku ishranu koja isključuje meso i proizvode životinjskog porekla kao što su sir i jaja.

– Nisam spremna da ćutim dok se dešavaju loše stvari. Za mene bi bilo licemerno da se borim za prava diskriminisanih ljudi, a tolerišem nasilje nad drugim živim bićima. Otvoreno govorim da su životinje leševi na tanjiru. Nije u redu voleti kučiće i mačiće, a jesti piliće kao da nemaju osećanja – istrajna je Isidora.

Ona je posvetila veliki deo svog vremena, pa čak i jednu prostoriju u svom domu usvojenim životinjama.

Isidora Karisik (13)_1000x0

– Imam psa, mačku i kornjaču, ali ne kažem da su oni moji ljubimci. Oni su za mene članovi porodice. Ne mogu da razumem kada neko kupi životinju, ona se usvaja kao dete jer se ljubav ne može kupiti. Imala sam dva pileta koja su imala svoj karakter i umela da mi se obraduju kad dođem kući – kaže aktivistkinja.

Pored rigorozne ishrane Karišik koristi svaki slobodan trenutak da širi svest o veganskom načinu života.

– U Srbiji je prošle godine ubijeno 72.091.000 životinja, a tu ne računamo piliće iz industrije jaja. Ne mogu da žmurim na te podatke. Moje tetovaže su vid mog otpora i izražavanja stava. Sve su prave. Iza svake stojim. Živim ono u šta verujem – istrajna je Karišik.

Isidora Karisik (9)_1000x0

Isidora kaže da razlikovati se od sredine u relativno malom gradu uopšte nije lako.

– Konstantno odgovaram na pitanja. Komentarišem seksualno opredeljenje, tetovaže, činjenicu da sam veganka, ali ne dozvoljavam da me svet promeni – kaže Isidora.

Ona, uprkos svemu, planira da promeni svet.

Izvor: 24 sata
Foto: Facebook