Početna Gradske teme Bračni parovi na obuci o organskoj proizvodnji

Bračni parovi na obuci o organskoj proizvodnji

grapes-690230_640

Mladi bračni parovi iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva na Konkursu za kupovinu seoskih kuća są okućnicom, učestvovali su juče u obuci o osnovama organske poljoprivrede, kao nastavak podsticajnih mera za razvoj ruralnih sredina.

Nakon uspešno završenog Konkursa, 115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu, a obuku o organskoj proizvodnji prošao je 31 bračni par iz 27 vojvođanskih sela.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je na obuci da se na ovaj način nastavlja započet proces revitalizacije sela u Vojvodini.

– Sama realizacija Konkursa ne sme biti i početak i kraj, već proces koji traje. Velik broj kupljenih kuća ima i veliku okućnicu koja se može iskoristiti. Proizvodnja organske hrane je šansa i za dodatni prihod, ali je i put zdrave hrane, zdravog života i zdrave sredine – kazao je Vasin.

Zavod za ravnopravnost polova osmislio je edukativni program “Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge” na osnovu strateškog programa Pokrajinske vlade o revitalizaciji sela, a obuku su sproveli stručnjaci i inženjeri sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ukupno 63 polaznika dobilo je nova znanja o plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi.

Pored toga, polaznici su stekli znanja i o ‘multifunkcionalnoj poljoprivredi’, kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu.

Izvor: RTV/Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay