Početna Gradske teme Branislav Švonja smenjen sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći

Branislav Švonja smenjen sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći

0

Pokrajinska vlada razrešila je Branislava Švonju sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Ta odluka objavljena je u Službenom listu APV od 22. marta, prenosi Magločistač.

On se na toj funkciji nalazio od 27. jula prošle godine.

Prema istraživanju CINS-a, privatna firma u kojoj je Švonja donedavno bio vlasnik i čiji se zastupnici predstavljaju kao radnici državnih institucija, zarađuje milione prodajom informacija koje su inače besplatne, a ranije je osuđivan zbog kupovine glasova.

Hapšen je tokom policijske akcije Pluton 2. Kako je objavio CINS, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora do 30 dana njemu i Dušanu Šaponji pod sumnjom da su od jula 2014. do novembra 2016. godine izvršili krivično delo prevare u produženom trajanju.

Branislav Švonja je od osnivanja firme u julu 2014. do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Dušan Šaponja je bio odgovorno lice u ovoj firmi od osnivanja do septembra 2015. Kako navode iz tužilaštva, sumnja se da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

Prilikom preuzimanja Paketa, navodili su oštećene da potpišu i overe dokumenta kao potvrdu o prijemu, za koje se ispostavilo da su ugovori na osnovu kojih su kasnije naplaćivali svoje usluge u iznosu od, kako je saopštio MUP, najmanje 11,5 miliona dinara.

Autor: Beta
Foto: Media centar Beograd