Početna Gradske teme Britanska PopAp ambasada otvorena u “Svilari”

Britanska PopAp ambasada otvorena u “Svilari”

0

Britanska PopAp (pokretna) ambasada otvorena je juče u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici “Svilara”.

Tokom dva dana programa, biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. Fokus programa će biti na projektima koje realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

– Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije i zato nismo ranije organizovali ovu “pokretnu ambasadu” u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo više o srpskim gradovima – rekla je ambasadorka.

– Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa Britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama to će samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Svilaru i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena “pokretna ambasada” – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa Čivning stipendija za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe “UK Uticaji” (u saradnji sa SKC Novi Sad) i “Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji” (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad