Početna Gradske teme Bruka i sramota: Grad skida zaštitu sa trščara, čekaju se bageri!

Bruka i sramota: Grad skida zaštitu sa trščara, čekaju se bageri!

trscare_003

Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka, saznaje 021.

Postupak brisanja prostorno kulturno-istorijske celine kuća tršćara u Kraljevića Marka na brojevima 24, 26a, 26, 28 i 30 je pokrenut 26. januara.

Sada je u toku postupak prikupljanja mišljenja o ovoj odluci i svi zainteresovani imaju mogućnost do 27. marta da daju svoje mišljenje povodom zaštite nad ovim objektima kao kulturno-istorijskim spomenicima u pismenom obliku Gradskom zavodu na Bulevaru Mihajla Pupina 22/1 ili putem elektronske pošte na mail zzskgns@sbb.rs .

Odluka zaštitara da pokrene postupak skidanja zaštite sa trščara znači da će se ispuniti zahtev stanovnika ovih kuća da se skine zaštita i da im se time omogući da kuće prodaju investitorima koji će tu moći da sagrade višespratnice. Stanari već godinama apeluju da se ukine odluka da su kuće spomenici kulture jer su oni u nemogućnosti da brinu o njima, a usled toga je došlo i do urušavanja.

Iako javnost uglavnom podržava ideju da se kompleks u Kraljevića Marka očuva, gradske vlasti nisu nikada ponudile konkretnu pomoć ljudima koji žive u tim kućama, prvadajući se zakonom da su vlasnici objekata odgovorni za njihovo održavanje.

Izvor: 021.rs